Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Igranje fudbala povećava seksualnu želju kod muškaraca

fudbaleri-sexyZA
Preuzmite sliku

Igranje fudbala povećava nivo testosterona kod muškaraca, a samim tim i seksualnu želju, pokazalo je novo istraživanje.

\"fudbaleri-sexyZA\"Naime, naučnici su otkrili da muškarci koji igraju fudbal imaju 30 posto viši nivo testosterona odmah nakon odigrane utakmice, a nakon sat vremena nivo testosterona i dalje je 15 posto veći nego što je to uobičajeno, piše Daily Mail.

Kod muškaraca koji igraju na poziciji napadača ovaj hormon najviše se povećava, bez obzira na njihovu starost, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno na poljoprivrednicima plemena Tsimane u Boliviji koji inače imaju niske nivoe testosterona. Slična je situacija i s muškarcima iz Sjedinjenih Američkih Država i drugih razvijenijih zemalja.

Ovo istraživanje možda objašnjava zašto su akteri brojnih seksualnih skandala u svijetu upravo fudbaleri. U seks-skandalu bio je, naime, igrači Manchester Uniteda Ryan Giggs, zatim Wayne Ronney, igrač Chelsea Ashley Cole i bivši kapiten Engleske reprezentacije John Terry.

– Održavanje visokog nivoa testosterona dovodi u pitanje imunološki sistem tako da ima logike da muškarci iz plemena Tsimane imaju nizak nivo jer oni žive na području gdje ima puno parazita i patogena, objašnjava jedan od naučnika koji su radili istraživanje, antropolog Ben Trambl. On i njegove kolege organizovali su turnir u fudbalu za osam timova plemena.

– Ono što je zanimljivo je da, iako ovi muškarci žive u patogenijoj sredini i dalje im raste nivo testosterona zbog kratkoročne eksplozije energije i konkurencije što je vrlo važno, rekao je M.Gurven, jedan od naučnika koji su učestvovali u istraživanju.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: