Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo šta znači kada vas mačka ugrize

Preuzmite sliku

Je li vam se ikada dogodilo da vas mačka ugrize tek tako, usput? 

Time vam nešto govori. U nastavku teksta pročitajte i šta, piše Metropolitan.si

Koliko god dobro poznavali svoju mačku, on će vas svako malo iznenaditi. Ponekad i šokira mnoge svojim ugrizom. Vjerovali ili ne, ovo uopšte nije tako izolirano ponašanje , a iza njega stoje brojna objašnjenja stručnjaka. Najvjerovatnije mačka treba vašu pažnju . Kad vam se dogodi da vas ugrize, nemojte reagovati agresivno, već je uzmite u naručje i mazite. Možda je tražila pažnju i prije nego što je ugrizla, ali vi je niste primijetili i zato je posegnula za ekstremnim mjerama, prenosi Tuzlanski.ba

  • Mačka može nježno ugristi čak i kad je gladna, signalizirajući vam da joj napunite zdjelicu hranom. Ali ako mačka često grize, to može biti zato što ne zna da to ne treba činiti. To je uobičajeno kod napuštenih mačaka koje nisu odrasle u leglu. Tamo mačke među sobom nauče “pravila igre” – ne raditi to. Bez obzira šta stoji iza grizećeg ponašanja vaše mačke, bilo bi dobro odviknuti se od toga. Svaka mačka, bez obzira na dob, može naučiti nešto novo.

    Mačke također mogu ugristi kada su pod stresom. Ali ugriz se pojavljuje zadnji, mačka vam uvijek kaže kako se osjeća, samo je morate pažljivo promatrati. Položaji mačjeg repa vrlo su znakoviti , a položaj spavanja također puno govori o dobrobiti mačke.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,