Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dosjetljivi turski inovatori konstruisali klimatizirani mrtvački sanduk (FOTO)

Preuzmite sliku

U turskom gradu Corumu lokalna firma je pokrenula proizvodnju mrtvačkih sanduka. Sve bi bilo normalno i uobičajeno, da ti sanduci nisu klimatizirani, i pri tome je još interesovanje za ovakve sanduke veliko, javlja Anadolu Agency. 

Inovacija, klimatizirani mrtvački sanduk, izložen je na manifestaciji “Sedmica ahijstva”.  Na manifestaciji izloženi su razni proizvodi velikog broja firmi, ali klimatizirani sanduk privukao je najveću pažnju posjetilaca. Neki od njih samo su razgledali proizvod, neki su pitali za detalje i cijenu, a neki su pravili selfi fotografije sa klimatiziranim sandukom u pozadini.

Vlasnik kompanije koja je izradila klimatizirani mrtvački sanduk Latif Erdem kazao je da postoji veliko interesovanje za njegov proizvod.

“Cilj nam je bio da napravimo mrtvački sanduk u kojem će beživotno tijelo moći duže stajati. Proizvod je namijenjen onima koji iz nekih razloga moraju čekati sa sahranom ili za one koji žele da pokojnik prenoći u kući”, kazao je Erdem, dodajući da je njegov sanduk postao posebno popularan među stanovnicima sela u kojima nema mrtvačnice.

Cijena jednog klimatiziranog mrtvačkog sanduka u Turskoj je oko 1.100 eura, dok je cijena uobičajenog lijesa oko 422 eura. Posjetiteljka manifestacije koja je pokazala interesovanje za klimatizirani sanduk je bila Gamze Karakaya.

“Najprije sam se uplašila, stresla sam se vidjevši to. Poslije mi je laknulo kad sam shvatila da je sanduk ovdje samo radi prezentacije. Ustvari, ovo je dobra ideja. U našem selu nema mrtvačnice. Ovako nešto se može koristiti u situacijama kada moramo sačekati sa dženazom. Meni se sviđa. Kad umrem i ja želim biti pokopana u ovakvom sanduku”, kazala je Karakaya uz smijeh.

Posjetiteljka Anil Uygun čak je i ušla u lijes kako bi se uvjerila da li je temperatura u njemu zaista niža nego vani.

Bilo je i posjetitelja koji su sa firmom Latifa Erdema sklopili kupoprodajni ugovor te tako, za sebe li nekog bližnjeg, kupili mrtvački sanduk za ugrađenim klima uređajem. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje