Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Američki specijalac otkrio kako se najbolje zaštititi od provala

Preuzmite sliku

Bivši pripadnik američke mornarice Clint Emeron autor ‘100 Deadly Skills: The SEAL Operative's Guide to Eluding Pursuers, Evading Capture, and Surviving Any Dangerous Situation’, vodiča o tome kako izmaknuti onima koji vas traže, izbjeći da vas ulove te preživjeti bilo koju opasnu situaciju, danas se bavi savjetovanjem.

U jednom od videa ponudio je savjete kako svoj dom učiniti što sigurnijim mjestom, piše Bussines Insider.

– Na sigurnost doma obično gledamo samo kroz alarmni sistem i kvalitetu brava na vratima, ali postoji više slojeva zaštite, od kojih neki započinju još izvan doma, pa i izvan vašeg dvorišta. Među ostalim, vrlo je važno da komunicirate sa komšijama i da ste u prijateljskim odnosima, jer će, tako, oni sigurno reagirati ako vide neobičan automobil ili osobu koja ne pripada u vašem prostoru i možda nazvati policiju, ili vas nazvati na posao da upozore da se kod vas događa nešto neobično, kaže Emerson, prenosi Tuzlanski.ba.

Dodaje kako je umjesto izuzetno kvalitetnih i skupih sistema za zaključavanje vrata važno uložiti u pojačanja okvira oko vrata, koji ih drže u ležištu, jer ih inače i malo jači udarac nogom može izbiti.

Dobar način da odbijete lopove od svog doma je i kvalitetno osvjetljenje, pri čemu dio svjetala treba gorjeti cijelo vrijeme, a dio se paliti na pokret. Neko ko se približava vašoj kući s lošim namjerama osjećat će se potpuno ogoljeno pod jakim svjetlima i neće mu biti do toga da se tu zaustavlja, dodaje savjetnik za sigurnost.

Osim toga, u nekom uglu dvorišta ostavite kutiju s razbacanim dječjim igračkama, a na vrata stavite oznaku ‘Pazi, bijesan pas!’ čak i ako ga nemate. Provalnici ne vole djecu i kućne ljubimce, jer njihovo vrištanje ili lajanje može uveliko zakomplkovati situaciju, ističe Emerson. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,