Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uznemirujući video: Pravoslavni sveštenik umalo udavio bebu na krštenju

Preuzmite sliku

Popularno

Ruski pravoslavni sveštenik izazvao je oštre osude mnogih nakon što ga majka jedne bebe optužila da je prilikom krštenja napravio modrice njenom djetetu i umalo ga udavio

Ona je rekla da je ceremonija krštenja bila “nalik egzorcizmu”, prenosi RT.

Sveštenik Vasilij Nečeporenko, poznat po crkvenom imenu Fotios, suspendovan je na godinu dana, nakon nakon što ga je jedna porodica prijavila policiji za brutalnost.

Incident se dogodio tokom vikenda u maloj crkvi u gradu Gaćina, na oko 40 kilometara od Saint Petersburga. Na video-snimku se vidi kako sveštenik uzima jednogodišnju bebu i potapa je u svetu vodicu.

Prema ruskoj pravoslavnoj tradiciji, dijete mora da bude potopljeno tri puta u svetoj vodi da bi bilo kršteno.

Na video-snimku se čuje kako dijete plače, a čini se i da pokušava da se opire dok ga sveštenik nekoliko puta potapa, snažno ga gurajući pod vodu.

Djetetova uznemirena majka tada potrči do sveštenika, pokušavajući da uzme dijete. Međutim, sveštenik joj to nije dozvolio, nego je pomerio rame u stranu i samo nastavio sa svojim ritualom.

Video-snimak je uznemirujući i izazvao je osude brojnih korisnika društvenih mreža.

“Sveštenik izgleda kao da je opsjednut”, samo je jedan od komentara u kojem se navodi da ceremonija krštenja više liči na čin egzorcizma, prenosi B92.

Drugi su u komentarima sveštenika nazvali ludim, a njegovo ponašanje “zlostavljanjem”.

Majka mališana Anastasija Aleksejeva rekla je ruskim medijima da je atmosfera bila napeta od samog početka. Kako je dodala, sveštenik je udario nju i djetetovu kumu kada je shvatio da ne znaju molitvu.

“Poslije prvog potapanja, shvatila sam da se beba davi. Počela sam da je izvlačim (iz ruke sveštenika)”, objasnila je žena i dodala da je mališan tokom ceremonije zadobio modrice.

Majka je dodala da dijete nakon krštenja ima ogrebotine na vratu i ramenima, kao i napade panike i da je histerično.

Ona je dodala i da su je kasnije zvali iz crkve da se izvine zbog ponašanja ovog sveštenika. To ipak nije promijenilo njenu odluku i ona ga je prijavila policiji.

Moskovska patrijaršija osudila je ponašanje ovog sveštenika, te su njegove postupke nazvali “ludilom”. U saopštenju su dodali da takva “neadekvatna” služba tokom ceremonije krštenja šteti Crkvi i širenju njene misije.

S druge strane, sveštenik Fotis je negirao da je prilikom krštenja došlo do bilo kakvog zlostavljanja. Kako je rekao, ništa posebno se nije desilo tokom ceremonije. On je optužio majku da se “umješala” u sam ritual, kao i da beba tokom njega nije povrijeđena.

“Valjda je majci samo dosadilo što je imala puno slobodnog vremena i nije imala čime da zaposli ruke. Nije imala šta da radi. Tako je postala histerična, iako se nije dogodilo ništa strašno. Beba se nije davila i nije udarila glavom o posudu. Imam 26 godina crkvene službe iza sebe i uvijek na taj način krstim djecu”, dodao je on.

Crkvena uprava u Gaćini u međuvremenu je saopštila da su se parohijani “nezvanično” žalili na Fotiosa i ranije, ističući da je “grub” pri ophođenju s djecom. Međutim, do sada, nijedna tužba protiv njega nije podnijeta. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,