Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Roditeljska disciplina iz doba Jugoslavije: “Dobijam batine prutom i puno su jake”

Preuzmite sliku

“Ja dobijam batine jedanput, dva puta na dan. Ja dobijam kaišem i boli, Ja dobijam batine prutom i puno su jake” – su rečenice kojima je započet video iz 1981. godine u kojoj mali đaci odgovaraju na pitanje da li dobijaju batine. Video je odjeknuo društvenim mrežama, a evo o čemu se radi.

“Ko te tuče i po čemu?” sljedeće je pitanje upućeno đacima, a nakon toga su odgovorili šta misle da li su batine neophodne i zašto.

Danas ne možemo zamisliti da đaci odgovaraju ovako, a evo šta su rekli te, ne tako davne, 1981. godine. “Pa jesu. Pa, kad djeca ne mogu nešto da shvate, onda se malo, mozak se prodrma i onda sve shvate”, odgovorio je dječak riječima koje je vjerovatno čuo od tate ili mame.

“Ja dobivam batine kuhačom i boli me,” govori jedna djevojčica. Drugi dječak kaže: “Mene tuče mama i tuče me gdje god stigne”.

“Tata me tuče, po guzici”, priznaje jedna djevojčica nakon čega se djeca glasno smiju.

“A jesu li batine nužne?”, pita se opet učenike.

“Jesu, zato što kada djeca nešto ne shvaćaju, onda im se tako mozak prodrma i sve shvate”, govori dječak.

Na pitanje o batinama koje pamte, jedan je učenik rekao kako se sjeća batina koje je dobio nakon što je razbio prozor.

“Zaslužio sam ih”, ističe dječak.

Iako bi sadržaj ovog videa kao i odgovori djece danas najvjerovatnije izazvali potpuno drugo mišljenje i reakciju javnosti, ovaj nas video zasigurno vraća u neka druga vremena, početkom 80-ih, kada su batine bile općeprihvaćena metoda odgoja. Barem u Jugoslaviji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,