Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

U Sarajevu klanjana dženaza Berizu Belkiću. Na posljednji oproštaj došli Izetbegović, Komšić, Bećirović…

Preuzmite sliku

Popularno

Na sarajevskom groblju Lav danas je klanjana dženaza bivšem članu Predsjedništva BiH Berizu Belkiću.

Podsjetimo, Belkić je preminuo u srijedu u 77. godini života.

Na posljednjem ispraćaju pojavile su se brojne ličnosti iz političkog i javnog života BiH. Neki od njih su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Denis Bećirović, lider SDA Bakir Izetbegović, novinar Zvonko Marić, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, delegat u Parlamentu FBiH Amor Mašović, Zlatan Fazlić Fazla, Fehim Škaljić, Elvedin Begić

Beriz Belkić rođen je u Sarajevu 1946., gdje je živio sa suprugom Azrom, sa kojom ima sina Admira. U rodnom je gradu diplomirao 1989. na Ekonomskom fakultetu. Priključio se Stranci za BiH po njenom osnivanju, 1996. godine, a četiri godine poslije postao je potpredsjednik, a od 2012. je predsjednik Političkog savjeta.

Ovaj diplomirani ekonomista je tokom svoje karijere bio na rukovodećim pozicijama u Domu mladih Skenderija i Saobraćajnom školskom centru. Osim toga, bio je angažovan kao sekretar u SUP-u Ilidža, a potom i načelnik jednog od odjeljenja, te potpredsjednik Izvršnog odbora Općine Ilidža.

Belkić je od 1996. bio ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, a potom od 1998. i premijer Vlade Kantona Sarajevo. Osam mjeseci tokom 2002. godine bio je i član Predsjedništva BiH. Na Općim izborima 2000. godine izabran je za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a svoj mandat u ovom tijelu nastavlja i nakon izbora 2006. i 2010. godine.

Posljednjih godina se povukao iz političkog života i vrijeme provodio uglavnom na imanju u Prači, piše Raport.ba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,