Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

SAD: Afroamerički beskućnik tužio državu Texas, traži milion dolara odštete

Preuzmite sliku

Afroamerikanac Donald Neely tužio je vlasti i policiju američke savezne države Texasa i traži milion dolara odštete zbog prošlogodišnjeg hapšenja tokom kojeg tvrdi da je bio ponižavan i fizički zlostavljan, prenosi Anadolu Agency (AA).

Beskućnik Neely uhapšen je u augustu prošle godine zbog ulaska na privatni posjed, a dvojica policajaca konjanika su ga vezali lisicama i vezanog vodili ulicom.

To hapšenje je izazvalo gnjev javnosti na društvenim mrežama, a u više komentara je rečeno da je taj čin podsjetio na praksu iz robovlasničke ere.

Nakon što je sud odbacio tužbu protiv Neelyja zbog ulaska na tuđi posjed, 44-godišnji Neely je tužio vlasti i policiju Texasa i traži odštetu za pretrpljeno poniženje, strah i traumu.

U tužbi, predanoj na Sudu u Galvestonu, se navodi kako je Neely i lakše povrijeđen tokom brutalnog hapšenja.

“Neely je pretrpio traumu jer je nad njim primijenjena praksa poput robovlasničkog tretiranja robova“, navodi se u tužbi.

Šef policije u Galvestonu Vernon Hale izjavio je kako policajci konjaničke jedinice jesu primijenili metod hapšenja koji se uči na akademiji, ali kako je uvjeren da je to bio loš odabir metode jer se kontekst promijenio s obzirom na opće stanje u SAD-u.

Internom istragom policija je utvrdila da policajci nisu prekršili pravilnik i zakone tokom hapšenja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje