Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nepoznata bolest: Hospitalizirano 95 učenica na zapadu Kenije

Preuzmite sliku

Oko 95 učenica u zapadnoj Keniji hospitalizirano je zbog misteriozne bolesti, što je dovelo do zatvaranja škole na neodređeno vrijeme, javlja Anadolu.

Zvaničnici su rekli da je 95 učenika srednje škole za djevojčice, koja se nalazi 374 kilometra sjeverozapadno od Nairobija, hospitalizirano zbog bolesti koja je zahvatila tu instituciju. Još nije poznato o kojoj bolesti je riječ.

Prema izvještajima lokalnih medija, učenice navodno boluju od bolesti koja im je paralizirala noge, zbog čega većina njih ne može hodati.

Odluka o zatvaranju škole donesena je nakon sastanka školske uprave i zvaničnika Ministarstva obrazovanja.

Iz škole je navedeno da će stotinama pogođenih učenika biti dozvoljen povratak u školu nakon što se situacija pažljivo procijeni i poduzmu neophodne mjere.

Tačna priroda misteriozne bolesti je nepoznata, ali zdravstveni zvaničnici su rekli da su uzorci krvi oboljelih učenica poslani u laboratorije Kenijskog instituta za medicinska istraživanja (KEMRI) kako bi se utvrdila priroda i porijeklo bolesti, kao i da se razviju odgovarajući protokoli liječenja.

Pozvali su roditelje učenica da budu na oprezu i pažljivo prate zdravlje svoje djece, jer zdravstveni službenici rade na identifikaciji uzroka bolesti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,