Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako je jedna medicinska sestra preživjela čak 3 historijske nesreće sa brodovima, uključujući i Titanic?

Preuzmite sliku

1900-ih luksuzni brodovi za krstarenje postali su izuzetno popularni, a putnici su plaćali dobar novac za ukrcavanje.

Stoga je postajanje dijelom ovog novog načina putovanja moralo biti vrlo privlačno. Za Violet Jessop životni put  započeo je kad je imala samo 21 godinu. Nikada nije mogla predvidjeti da će doživjeti 3 historijska brodoloma koja će kasnije biti uvrštena u knjige.

Violet je rođena kao borayc, pobijedivši tuberkulozu u vrlo mladoj dobi

Rođena 1887. godine u Argentini, bila je jedno od 6 preživjele djece. Kada je imala 16 godina, doživjela je smrt svog dragog oca, događaj koji je potaknuo preseljenje njene porodice u Englesku. Samo nekoliko godina kasnije, kada je imala 23 godine, odlučila je krenuti maminim stopama i postati medicinska sestra na brodu. Njezino jedriličarsko putovanje započelo bi poznatom linijom White Star, i preciznije, RMS Olympic.

 • Na njenom prvom putovanju, RMS Olympic sudario se sa RMS Hawkeom

  Violet je u početku bila pomalo zabrinuta zbog pridruživanja Olympicu, uglavnom zbog loših vremenskih uslova, straha koji je uspjela prevladati. 20. septembra 1910. godine, dva broda su se sudarila jedno s drugim, ali na sreću nije bilo žrtava. Zapravo, oba broda su se uspjela sigurno vratiti u svoje luke. Međutim, šteta nanesena Olympicu u nesreći bila je mnogo veća nego što je prijavljeno, a troškovi popravka dostigli su ogromnih 75.000 američkih dolara.

  Violet je ležala u krevetu kada je Titanic udario u santu leda

  Nakon nesreće Olympa, Violet nije bila uzbuđena što se pridružila ovom novom brodu, ali su je nagovorili prijatelji koji su mislili da će propustiti veliku priliku. Samo 5 dana nakon plovidbe 10. aprila 1912. godine, Titanic se srušio. Violet je izašla iz kreveta u kabini i odmah potrčala na palubu gdje je pomogla mnogim ženama i djeci da uđu u čamce za spašavanje. Kad je došao red na nju, ukrcala se na čamac za spašavanje 16, vodeći sa sobom izgubljenu bebu.

 • Zajedno s ostatkom preživjelih, sutradan ujutro spasila ju je Carpathia nakon 8 sati čekanja usred okeana. Držala je bebu sve to vrijeme. Tek nakon što su se spasili, žena joj je prišla i bez riječi zgrabila bebu iz ruku.

  Pretrpjela je frakturu lubanje od napora da pobjegne od Britannica koji tone

  4 godine nakon tragedije Titanica, Violet se našla kako radi kao medicinska sestra za britanski Crveni križ. Britanski HMHS, koji je u početku bio putnički brod, pretvoren je u bolnicu i lutao Egejskim morem kada se dogodila iznenadna eksplozija. Violet je skočila u vodu, ali je bila usisana ispod brodske kobilice, koja je pogodila prilično snažno u glavu.

 • Od 1.066 putnika, njih 30 nije sigurno izašlo iz brzo tonećeg broda. Nekoliko desetljeća kasnije, Violet je posjetila liječnika žaleći se na jake glavobolje. Obaviještena je da je odgovorna za frakturu lubanje koju je pretrpjela tokom bijega.

  Bizaran telefonski poziv bebe koju je spasila

  Uprkos svim svojim poteškoćama i iskustvima pred smrt, Violet se nije obeshrabrila i nastavila se ukrcavati na velike brodove sve dok se nije povukla u dobi od 63. U narednim godinama, dobila je misteriozni poziv nepoznate osobe, pitajući je li ona ta žena koja je spasila bebu tokom potonuća Titanica. Kad je rekla da jeste, pozivatelj je odgovorio: “Bila sam ta beba” i spustio slušalicu. Najbizarniji je dio da Violet nikada do tada nije nikome ispričala priču o bebi.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje