Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Večeras počinje Mundijal u Brazilu, sretno Zmajevi!

Preuzmite sliku

Popularno

Utakmicom između reprezentacija Brazila i Hrvatske večeras počinje jubilarno 20. prvenstvo svijeta u fudbalu, na kojem će prvi put u istoriji učestvovati reprezentacija BiH, koja je ujedno i jedini debitant ove godine.

Mi smo mali narod u očima svijeta, ali jakog i borbenog srca čija je reprezentacija članica FIFA-e od 1995. godine i koja je stalno u usponu. Nakon dva izgubljena baraža rodila se nada 2011. kada su izvučene selekcije protiv kojih će se Bosna i Hercegovina boriti u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Prvi put nakon nezavisnosti građani Bosne i Hercegovine dočekali su tu privilegiju da njihova nogometna reprezentacija igra na smotri najprestižnijeg fudbalskog takmičenja na svijetu. A “Zmajevi” su očarali svijet napadačkom igrom u kvalifikacijama za Mundijal.

Napadački duo

Selektor Safet Sušić stvorio je tim s atraktivnim i kreativnim igračima i dao im mnogo slobode u donošenju odluka na terenu. Izgledali smo moćno protiv slabijih timova, ali i onih čija je filozofija ekstremna odbrana, poput Grčke, uspostavljajući dominaciju u igri na većini mečeva.

  • brazil-bosnaaa222
  • Sušić nije čovjek koji voli mnogo pričati o taktici ili javno objašnjavati svoju filozofiju fudbala, nije čovjek od mnogo riječi kad je u pitanju postavljanje formacije i Pape rijetko kada koristi broj da je objasni.

    Za većinu kvalifikacionih mečeva Sušić je koristio napadački duo Edin Džeko i Vedad Ibišević kojem je pomagao Zvjezdan Misimović, a s krila Senad Lulić i Miralem Pjanić.

    Kako je vrijeme prolazilo, ova taktika se pokazala kao mač s dvije oštrice, naročito zbog izostanka igrača i veoma slabe klupe.

    To su pokazali mečevi protiv Argentine, SAD i Egipta te da su nam najveće slabosti kontranapadi i vraćanje lopte u naš posjed nakon što je izgubimo. Napredak reprezentacije pod Sušićevom palicom postao je imperativ.

    Svjesni uspjeha

    Sada, kada smo učesnici Mundijala u grupi F s Argentinom, Iranom i Nigerijom, taj napredak mora doći do izražaja. Pogotovo dvije pripremne utakmice koje smo odigrali protiv Obale Slonovače (2-1) i Meksika (1-0) daju nam pravo da se nadamo uspjehu i prolasku u osminu finala.

    Svaka reprezentacija imat će svoju priču s Mundijala, ali će naša biti najbolja. Ovo nama predstavlja više od Svjetskog prvenstva, dokazani smo fudbalski fanatici i želimo priznanje na svjetskoj sceni.

    I igrači su svjesni uspjeha i historije koju su stvorili i radost koju su nam podarili, ako postoji ijedan razlog da ih svim srcem podržimo, sjetimo se suza radosnica kada je završena utakmica u Kaunasu protiv Litvanije.

    Brazil – Hrvatska

    Fudbalski svijet četiri godine čekao je na Mundijal u Brazilu, a konačno je došlo vrijeme da počne nova svjetska smotra na kojoj će domaćin pokušati da iskoristi domaći teren i osvoji šestu titulu.

    Brazilci čekaju na “Zlatnu boginju” od 2002. godine. Tada su im glavne uzdanice bili Ronaldo i Ronaldinho, a sada “Carioce” predvodi mladi napadač Barcelone, Neymar.

    Brazilski selektor Luiz Felipe Scolari poručio je da je “vrijeme stiglo”.

  • crotia_euro_2012_squadhrvatska-reprezentacija
  • “Ovo je naše svjetsko prvenstvo. Svim Brazilcima želim da kažem da je vrijeme stiglo. Imamo sedam koraka koje moramo da pređemo, ali da bismo krenuli moramo da razmišljamo najprije o prvom koraku. Ne možemo da ih preskačemo, prvi je protiv Hrvatske, a nakon toga čeka nas još šest ako želimo da osvojimo titulu. Igrači i ja vjerujemo da to možemo”, rekao je Scolari.

    Hrvati su do mjesta na Mundijalu, pored ostalih, došli i preko duela sa Srbijom u kvalifikacionoj grupi, a cilj izabranika selektora Nika Kovača je da u Brazilu izbore plasman u drugi krug.

    “Velika nam je čast što otvaramo svjetsko prvenstvo, pred punim stadionom protiv domaćina turnira. Milijarde će nas gledati ispred TV-a, možda ne zbog Hrvatske, ali i mi ćemo biti u fokusu. Ne bojimo se Brazila, poštujemo ga, međutim, mi nemamo šta da izgubimo, sav pritisak je na njima, publika će tražiti pobjedu. Ovo je velika prilika za nas”, izjavio je Kovač.

    Utakmica A grupe prvenstva svijeta između Brazila i Hrvatske igra se večeras na stadionu Arena Corinthiansa  u Sao Paulu od 22 sata po srednjoevropskom vremenu.

    Titulu planetarnog šampiona na Mundijalu u Brazilu brani reprezentacija Španije, piše Dnevni avaz.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje