Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto je Srbija Open iz Beograda morao da se preseli u Banja Luku?

Preuzmite sliku

Popularno

Turnir u glavnom gradu Srbije mogao bi da se podigne na viši nivo, za šta je neophodno jednogodišnja pauza kako bi se ispunili traženi uslovi.

Kao grom iz vedra neba je javnost u Srbiji zatekla informacija da će teniski turnir u Beogradu, koji organizuje porodica Đoković, naredne godine biti igran u Banja Luci. Turnir iz serije 250 koji je privlačio i brojna zvučna imena svjetskog tenisa privremeno će imati novo prebivalište u Republici Srpskoj. Iako na prvi pogled navijači u Srbiji ostaju uskraćeni, to bi mogla da bude velika stvar za srpski tenis, piše nova.rs

Organizatori planiraju da podignu rejting Serbija Opena na nivo iz serije 500 što bi mu dalo dodatnu vrijednost i potencijalno privuklo još više ozbiljnih igrača kojima bi Beograd bio značajna stanica u proljetnom dijelu sezone koji se igra na šljaci.

Da bi do toga došlo, organizator mora da poboljša infrastrukturu na terenima teniskog centra „Novak“, o čemu je govorio i direktor turnira Đorđe Đoković.

„Ta licenca nam je i dalje prioritet i nalazimo se među glavnim favoritima da je dobijemo. Baš iz tih razloga, kako bismo spremno dočekali taj momenat, privremeno smo premjestili turnir iz Beograda, kako bismo unaprijedili uslove za taj nivo. Konstantno se trudimo da rastemo i poboljšavamo organizaciju, dovodimo najbolje moguće igrače i podižemo ljestvicu kada je riječ o kvalitetu. U sklopu te strategije je doneta i ova odluka“, navodi Đoković.

Ključni problemi koji moraju da budu riješeni u narednom periodu tiču se terena broj dva koji ne zadovoljava standarde da bi turnir prešao na viši nivo. Razlog je manj broj mjesta od potrebnog, pa će se raditi na proširenju kapaciteta tribina, o čemu je govorio i aktuelni šampion Andrej Rubljov.

Takođe, pozicija kamere je bila loša što je bio problem zbog realizacije prenosa. Trenutna pozicija ne zadovoljava standarde ATP, jer ugao nije adekvatan zahtjevima.

Idealna pozicija za realizaciju prenosa se nalazi tik ispod teretane, zbog čega je teško postaviti kamere, pa će morati da se rade adaptacije kako bi prenosi ispunili visoke kriterijume. Sa druge strane, infrastrukturne pojedinosti poput kuhinje, teretane ili svlačionice predstavljaju pravi ponos i daleko su iznad ove kategorije. Dobijanje licence za prelazak u seriju 500 će biti značajan i zbog novog kalendara.

Od naredne godine će turnir biti u istoj sedmici  kada i turniri u Barseloni i Minhenu, što će biti veliki izazov za Banja Luku da privuče iole atraktivnije ime. Ulaskom u Seriju 500, automatski bi bio preskočen Minhen, a u odnosu na Barselonu koja bi bila u tom rangu u planu je da se nagradnim fondom privuku igrači. U ATP su istakli da nemaju problem da Beogradu daju licencu isto kada i španskom gradu.

Što se samog turnira naredne godine tiče, očekuje se da u Banja Luci nastupi i Novak Đoković, a očekuje se i rekordna posjeta.

„Znam da je interesovanje publike ogromno, Banja Luka voli Novaka, i svi žele uživo da vide vrhunske tenisere. Zato mislim da će turnir u Banja Luci biti čak i posjećeniji od Beograda ove godine, koji je srušio rekord u posjećenosti od 49.000 prodatih karata“, rekao je Đorđe Đoković.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje