Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Velika senzacija u Tokiju: Novak Đoković ostao bez najvažnijeg olimpijskog zlata

Preuzmite sliku

San o Golden Slamu pretvorio se u prah i pepeo za Novaka Đokovića.

Prvi teniser svijeta je poražen u polufinalu od Alexandera Zvereva sa 6:1, 3:6, 1:6. Nijemac je napravio veliki preokret u trenutku kad je izgledalo da Srbin sigurno ide prema finalu.

Đoković je, naime, vodio 6:1 i 3:2 s breakom, meč je bio potpuno pod njegovom kontrolom i onda se dogodio raspad sustava. Zverev je nanizao osam gemova, dobio drugi set sa 6:3 i u trećem poveo 4:0.

Na kraju je dobio deset od posljednjih jedanaest gemova za jednu od najvećih pobjeda u karijeri. Ovo mu je bila treća nad Đokovićem uz šest poraza.

  • Tako Golden Slam ostaje privilegija Steffi Graf, koja je 1988. godine osvojila sva četiri Grand Slam turnira, te olimpijsko zlato u Seulu. Đoković je u Tokio došao s tri trofeja (Australian Open, Roland Garros i Wimbledon), imao je 22 pobjede u nizu do polufinala i sva četiri meča u Tokiju je riješio s lakoćom. I ovaj kontra Nijemca je izgledao tako, a što se poslije dogodilo, teško je objasniti. Ostaje mu borba za bronzu, koju je osvojio u Pekingu 2008. godine, protivnik će biti Pablo Carreno Busta.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje