Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Teniska nada iz Tuzle: Desetogodišnji Boris Jelinić osvojio pet uzastopnih titula

Preuzmite sliku

Popularno

Boris Jelinić je sa samo deset godina osvojio pet uzastopnih titula na internacionalnim teniskim turnirima. 

Tenisom se počeo baviti sa nepunih pet godina, kao polaznik škole tenisa TK “Sloboda” Tuzla, a od tog trenutka pa do sada može se pohvaliti brojnim postignućima.

“Smatram da dobar teniser mora imati brze noge, brze udarce i mora biti mentalno jak”, rekao je mladi Boris.

Imao je čast dodijeliti i pehar svom uzoru Novaku Đokoviću, koji mu je rekao da mu je taj pehar na kojem je ispisano “Od Bokija najboljem teniseru svijeta Noletu” jedan od najvažnijih te da će zauzeti posebno mjesto u njegovoj kući.

Šef mlađih selekcija i Borisov trener, Jasmin Džambić, za Borisa je imao samo riječi hvale.

Opisao ga je kao nekoga ko je izuzetno disciplinovan, posvećen tenisu, samoj igri i treninzima što je specifično budući da “dječiji fokus često odluta na nešto drugo”.

“Vidjelo se odmah da voli tenis, da želi da postigne nešto veliko. Po rezultatima vidimo da je Boris na jako dobrom putu. Kao trener sam izuzetno ponosan na njegove rezultate, posebno na zadnijih pet vezanih turnira u Hrvatskoj gdje je osvojio prva mjesta, a vrijedi napomenuti i da na zadnjem turniru u finalnom meču nije izgubio nijedan gem”, rekao je Džambić.

U klub je došla i potvrda da će mladi Boris igrati na nezvaničnom Svjetskom prventsvu koje se održava u Puli sredinom juna, a na kojem je igrao i poznati Carlos Alcaraz.

  • “Ubijeđen sam da će Boris zavladati ovim sportom u budućnosti, mnogo šire od Bosne i Hercegovine i ovog regiona. Tenski klub Sloboda je pomogao i nastavit će dalje pomagati u razvoju ovakvih igrača, naravno i svih drugih koji pokazuju interesovanje koje i zavređuju takve stvari”, izjavio je predsjednik Teniskog kluba Sloboda Enver Bijedić.

    Istakao je da je TK “Sloboda” jedinstven klub u čitavom regionu koji ima trenažni proces.

    “Jedan smo od najuspješnijih sportskih klubova u regiji, a sigurno najuspješniji u Bosni i Hercegovini. Ovaj klub od strane države, Federacije i Tuzlanskog kantona, kao i Grada Tuzla i teniskog saveza, nema apsolutno nikakvu pomoć. Voljeli bismo da se to promijeni jer ovi sportisti zaslužuju da se barem jedan turnir finansira, da se naši sportisti podrže”, dodao je.

    Ove godine se također navršava 125 godina od pojave teniskog sporta u Tuzli. Tenis se pojavio 1898. godine kada je Austro-ugarska došla na ove prostore.

    Šef stručnog štaba Mirza Mulahasanović, opisao je na koji način funkcioniše Teniski klub Sloboda, te koji je njihov primarni cilj.

    “Postoji desetak licenciranih što trenera što volontera koji svojim radom doprinose uspjehu ovog kluba. Primarni cilj se bazira na masovnosti igrača, odakle pokušavamo napraviti igrače kao što su naš Boris Jelinić, Mahir Butković, Vanja Hodžić koji je naš najbolji seniorski igrač,… Našim radom i zalaganjem pokušavamo te igrače usmjeriti na turnire gdje od njih očekujemo velike rezultate”, rekao je Mulahasanović. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje