Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najveći ikada? Po ovoj tabeli Novak Đoković je ubjedljivo iznad svih

Preuzmite sliku

Novak Đoković je najveći teniser svih vremena i prema ovome, mnogi su mišljenja da nema smisla ni raspravljati.

Novak Đoković je najveći ikada i tu po mnogima nema spora! Izašla je najnovija lista koja računa sva dostignuća tenisera tokom karijera i vrlo je jasno da je Đoković ubjedljivo najbolji teniser koji je ikada igrao, piše Mondo.

On na toj listi ima 1.023 poena i jedini je teniser u historiji koji je prešao 1.000 bodova. Na ovoj listi se računa sve – trofeji, ostvareni rezultati na ATP listi, rekordi koji su dostignuti i rekordi koje teniseri i dalje drže. Novak ima 1.023 boda, od toga 562 na osnovu učinka na turnirima, 223 na osnovu svog ATP rejtinga tokom karijere i 238 na osnovu postignutih rekorda.

Na drugom mjestu je Roger Federer sa 928 poena, od čega je 566 osvojio na osnovu osvojenih turnira, 200 na osnovu rankinga i 162 na osnovu uzetih rekorda. Nadal je treći sa 890 poena i to 526 uzetih na turnirima, 185 na renking i 162 na rekorde…

  • Ali, kako ovo funkcioniše?

    Ovo je najpreciznija moguća metrika za određivanje toga ko je najbolji teniser svih vremena, a parametri su jasni. Što se tiče grand slamova osvajanje se računa 8 poena, svako finale je četiri poena, polufinale dva, a četvrtfinale poen. Za kalendarski grand slam se dobija još osam bodova, četiri ako se u istom trenutku drže četiri grand slama, kao i dva boda za svaku sezonu sa tri grand slama.

    Za osvajanje završnog mastersa u sezoni igrači dobijaju šest bodova, za mjesto u finalu dva boda, za polufinale bod i za svaku pobjedu u grupnoj fazi po bod. Osvajanje ATP 1.000 mastersa vrijedi četiri poena, finale dva, a polufinale bod, a za Olimpijske igre se dobija tri poena za zlato, dva za srebro i jedan za bronzu. Za turnire iz serije 500 dobija se dva boda za osvajanje i bod za finale, a osvajanje turnira iz serije 250 vrijedi bod.

    Što se tiče rangiranja prvo mjesto na kraju sezone donosi osam poena, drugo pet, treće 3, četvrto dva i peto bod, dok se i za rangiranje tokom sezone dobijaju bodovi. Pobjede nad najboljim igračima se takođe rangiraju.

    Kada se sve izračuna na kraju to izgleda ovako:

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje