Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rukometaši Slobode treći put zaredom na međunarodnoj sceni

Preuzmite sliku

Rukometaši Slobode će u subotu, 25. novembra, odmjeriti snage s turskom ekipom Spor Toto u okviru utakmice trećeg kola EHF Evropskog kupa.

Tuzlanska ekipa je u septembru u Mejdanu slavila pobjedu nad ekipom Team Klaksvika sa Farskih ostrva, nakon čega su prošli u naredno kolo ovog takmičenja. Izraelski Maccabi je potom odustao od takmičenja, a Crveno- crni su prošli u treće kolo.

Prije 27 godina, tačnije 1996. godine, tuzlanski rukometaši su po prvi puta izašli na međunarodnu klupsku scenu. Naime, Sloboda Solana je tada u Rumuniji odigrala dvije utakmice pretkola Kupa evropskih prvaka protiv bukureštanske Steaue.

EHF nije dozvolio klubovima iz BiH da budu domaćini u svojoj državi, tako da su obje utakmice bile odigrane u glavnom gradu Rumunije.

Sloboda Solana je nažalost doživjela poraz od višestrukog evropskog prvaka u prvoj utakmici (30:24). To je ujedno bio i jedini poraz tuzlanske ekipe nakon niza od 40 utakmica u kojima je slavila pobjedu.

  • Osmog septembra odigran je revanš, a ovoga puta slavili su Tuzlaci (25:24). Iako je to bila Pirova pobjeda, za crveno- crne je ovo bio historijski trijumf- prvi nastup i prva pobjeda jedne naše ekipe na međunarodnoj sceni od osamostaljenja BiH.

    25 godina nakon toga, 2021. godine, rukometaši Slobode ponovo su se našli na međunarodnoj sceni, u EHF evropskom kupu, gdje su za protivnika imali grčku ekipu Bianco Monte Drama 1986. Godinu dana nakon toga, Tuzlaci su se ponovo sastali sa Grcima u evropskom kupu, ovoga puta sa Olympiacosom.

    Ove godine, nakon što su prošli ekipu Klaksvika i izraelskog prvaka Maccabi Rishon LeZion, Crveno- crni dočekuju Spor Toto. Turska ekipa je dva puta bila prvak države te dva puta osvojila Superkup Turske. (RK Sloboda)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,