Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Obrvan otkrio zašto Prce nije igrao: Ne pamtim ovakve nevolje za neku selekciju

Preuzmite sliku

Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivica Obrvan govorio je na konferenciji za medije o porazu selekcije protiv Češke u drugom kolu Evropskog prvenstva.

Rukometaši BiH poraženi su ubjedljivo i u drugom meču na Evropskom prvenstvu. Nakon Švedske bolja od naše reprezentacije bila je i Češka koja je slavila rezultatom 27:19. Selektor Obrvan ističe da su Česi potpuno zasluženo slavili.

“Čestitam Češkoj na zasluženoj pobjedi. Bili smo suočeni s velikim problemima i ostali smo bez kompletne desne strane. Momci su se dobro borili i ja im za to čestitam, uprkos zasluženoj pobjedi Češke. Mislim da je rezultat previsok jer je 10 minuta prije bilo dva razlike. Zasluženo smo izgubili, ali pohvalio bih pristup i želju uprkos velikim problemima”, rekao je Obrvan.

Mnoge je zanimalo zašto u sastavu nije bilo legendarnog Nikole Prcea koji se oprašta od reprezentacije nakon Evropskog prvenstva.

“Nikola je imao malo poteškoća s koljenom, a imali smo na toj poziciji četiri igrača tako da smo se odlučili na drugačiju postavu. Imali smo dovoljno pokriveno to mjesto tako da se ne bi ništa previše pozitivno dogodilo. Veći problem bila nam je suprotna strana. To je bila odluka iz preventivnih razloga, a i Nikola polako svoju sjajnu karijeru završava i sve ono što je dao za BiH teško se može nadmašiti. Danas nije bio u sastavu jer ima manjih problema s koljenom, a ja sam procijenio da će biti utakmica brža protiv Češke”, istakao je hrvatski stručnjak.

Pouzdani bek Dejan Malinović dva dana čekao je nalaz testiranja na koronavirus, a na kraju nije zaigrao iako je negativan.

Dejan Malinović je dobio negativan test kasno prije utakmice, ali je bio u izolaciji danima odvojeno od ekipe i kada je došao u hotel, nije se osjećao najbolje tako da nismo željeli rizikovati. Sutra imamo novo testiranje i procijenili smo da njegovo stanje nije adekvatno da igra utakmicu”, otkrio je Obrvan.

Za kraj, selektor Obrvan je dodao da se ne sjeća situacije u kojoj je neka reprezentacija dan prije meča na Evropskom prvenstvu ostala bez kompletne jedne strane terena.

“Što se tiče današnjeg meča i ko poznaje problematiku rukometne igre, zna da je ovo bila nemoguća misija. Bez da pravdam bilo šta, mislim da se nikada na Evropskom prvenstvu nije dogodilo da u noći dobijete informaciju da ste ostali bez kompletne desne strane. Bilo je teško i nemoguće izboriti se s tim. Kada vam je desna strana odsječena, nije bilo snage za više. Bilo je dovoljno jedna ili dvije greške da se utakmica otvori”, zaključuje hrvatski stručnjak.

Nakon poraza od Švedske i Češke, reprezentacija BiH će nastup na Evropskom prvenstvu zaključiti duelom protiv favorizovane Španije. Duel je na rasporedu u ponedjeljak.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje