Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon 12 godina pauze, ženska rukometna reprezentacija će odigrati svoju prvu službenu utakmicu

Preuzmite sliku

Popularno

Najbolje bh. rukometašice spremne su za predstojeći pretkvalifikacioni turnir za plasman na Evropsko prvenstvo, javlja Anadolu Agency (AA).

Domaćin je Grčka, a u grupi s bh. rukometašicama su još selekcije Latvije i Italije. Susret protiv domaćica kojim će bh. selekcija otvoriti turnir u petak, prvi je za rukometašice BiH nakon 12 godina, tokom kojih ženska reprezentacija u okviru Rukometnog saveza BiH nije postojala. Predsjednik Rukometnog saveza BiH Marinko Umičević na konferenciji za medije u Mostaru, gradu u kojem su se reprezentativke pripremale za ovaj turnir, rekao je kako je Savez smogao snage i sredstava da sve dobro organizuje, kao i da vjeruje u dobar rezultat.

“Nismo mi loši. Imamo finu ekipu. Ne očekujemo veliki rezultat, ali očekujemo da igračice ostave srce na terenu. Imamo povjerenje i u trenera, kao i u njih same. Situacija u Savezu jeste teška, imamo problem s poreskim brojem i sponzorima, ali smo se uspjeli dogovoriti s BH Telecomom, koji nam je ponudio korektan prijedlog. Vjerujem da dolazi bolje vrijeme za bh. rukomet. Troškovi su veliki, ali sam prijatno iznenađen entuzijazmom. Hvala premijeru Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenku Hercegu koji nam je omogućio smještaj, zatim ljekaru na PCR testovima, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar koja nas je besplatno testirala te na kraju i Sportskom savezu Mostara na dvorani koju nismo morali plaćati”, izjavio je Umičević.

Selektor Radan Rovčanin rekao je da je danas ipak najvažnije to što je priča o ženskoj rukometnoj reprezentaciji nakon 12 godina ponovo počela, uz nadu da će se igračice predstaviti u najboljem svjetlu u Grčkoj.

“Nadam se i da će priča živjeti u budućnosti i da će imati kontinuitet. Nadam se i rezultatima koji bi nam svima bili na ponos. Vjerujem da će igračice dati sve od sebe. Grčka i Italija imaju kontinuitet, iskustvo je na njihovoj strani, a naše je da damo maksimum, pa ćemo vidjeti za što će to biti dovoljno”, istakao je Rovčanin.

Asistentica selektora Kornelija Leko smatra da u bh. selekciji ima materijala da se u dogledno vrijeme ostvare dobri rezultati.

“Za nas je sve ovo već veliki rezultat. Samo pokretanje reprezentacije je ogroman pomak za rukomet u Bosni i Hercegovini”, smatra ona.

Reprezentativka Slađana Topić je kazala da je reprezentativno okupljanje za turnir poput predstojećeg, čekala cijelog života.

“Hvala onima koji su učinili sve da budemo ovdje, omogućivši nam da na najbolji način prezentujemo našu državu. Treba biti realan i reći da smo malo vremena na okupu, što nećemo koristiti kao izgovor. Pritiska uvijek ima, ali to treba biti pozitivno i gurati nas prema naprijed. Znamo da su ostale reprezentacije iskusnije, ali one sigurno nemaju informacije o nama i mi ćemo biti faktor iznenađenja”, najavila je Topić.

Čast da bude dio reprezentacije na turniru u Grčkoj pripala je i Armini Isić.

“Nadam se da će sve ovo dobro proći. Ne želim sada govoriti o velikim očekivanjima, ali ćemo se svakako boriti na terenu. To možemo. Želimo igrati najbolje što znamo. Osjećam adrenalin, motivisana sam i jedva čekam da sve krene”, kazala je. Polazak za Grčku planiran je za sutra u ranim jutarnjim satima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje