Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Irfan Smajlagić otkrio razlog katastrofalnih partija na pripremama za Euro

Preuzmite sliku

Rukometaši BiH danas su iz Švicarske stigli u Njemačku gdje će u narednim danima igrati na Evropskom prvenstvu.

BiH će nastupiti u grupi sa Švedskom, Nizozemskom i Gruzijom, a već 11. januara izabranici Irfana Smajlagića u Mannheimu igraju meč prvog kola protiv Šveđana.

Smajlagić je za zvaničnu stranicu RS BiH govorio o spisku, pripremnom turniru u Švicarskoj te predstojećim duelim na EURO 2024.

“Konačan spisak je još otvoren. Mnoge okolnosti ga diktiraju. Od povreda, bolesti igrača. Svaki igrač koji je bio u jednom dijelu priprema se može računati. S obzirom na to da su, hajmo reći, dosta naporni bili protekli dani, zbog toga što su igrači došli u različitim stanjima.

Mikrociklus u Sarajevu je za pojedine igrače bio malo prezahtjevan. Međutim, da bi se napunili energijom i da bi imali određenu snagu da možemo parirati protivnicima na ove tri utakmice, morali smo podići intenzitet rada i da budemo na nekom optimalnom stanju.

Vrlo teško je da ekipa bude u nekom idealnom stanju. Povrede, bolesti, različite forme, diktiraju kvalitet treninga i samih priprema. Ipak, to su okolnosti na koje možemo vrlo malo uticati, ali moramo se adaptirati i pripremiti najbolje što možemo. I ovaj pripremni turnir je pokazao da smo u energetskom deficitu, odnosno da moramo praviti što više rotacija da bi pojedini igrači mogli izdržati ritam kojeg zahtjevaju ove utakmice”, kazao je selektor te dodao:

Utakmice na Euru su takvog kvaliteta gdje se sve kažnjava. Ako niste u stanju energetski parirati protivniku, onda vrlo brzo na naplatu dolaze sve greške i u odbrani i u napadu. Ovih dana, bez obzir na turnir koji je bio prenporan, smo se regenerirali, akumulirali snagu i resetovali i očekujem da će to biti puno bolje početkom Evropskog prvenstva”, poručio je Smajlagić.

Smajlagić je najavio i duel prvog kola protiv moćne Švedske.

“Gledajući nas, ako gledamo turnir koji je iza nas, nije bajno. Ipak, rezultati na turniru nisu ni bili nekakvi primarni cilj. Primarni cilj je početak Euro protiv Švedske. Očekivati od utakmice mogu jedino da igrači odigraju na svojoj razini, što stalno potenciram, da budu na maksimumu i posljedica toga će biti rezultat.

Ne smijemo se zavaravati, znamo ko je Švedska. Bitno je da imamo kontinuitet kako igranja, tako i izdržljivosti, da se ne pada psihološki. Ove tri utakmice u Švicarskoj su pokazale da djelujemo 40 minuta korektno, a onda dolazi do zamora.Utakmica protiv Švedske će biti dobar test na svim poljima, energetski, motivacijski, mentalno koliko smo spremno. Očekujem od igrača da daju maksimum, a rezultat će biti posljedica igre”, zaključio je selektor rukometne reprezentacije BiH, Irfan Smajlagić

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,