Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Danci prvi put svjetski prvaci: Pregazili Norvešku sa devet golova razlike

Preuzmite sliku

Rukometna reprezentacija Danske je na domaćem parketu u Herningu pobijedila selekciju Norveške rezultatom 31:22 i tako osvojila svoju prvu titulu prvaka svijeta u historiji.

Danci su tako nakon olimpijskog zlata iz Rio de Janeira, te zlatnih medalja sa Evropskog prvenstva 2008. i 2012. godine svojoj kolekciji dodali i zlatnu medalju sa prvenstva svijeta koje je održano u Njemačkoj i Danskoj.

Na početku susreta se igralo gol za gol, a onda je Danska ubacila u brzinu više i veoma brzo došla do četiri gola prednosti, bilo je 10:6. Norveška je uzvratila sa dva brza gola nakon čega je uslijedila nova serija Danske od 3:0 čime su po prvi put došli na plus pet, 13:8.

Norvežani se nisu uspjeli oporaviti do kraja od ovog šoka, pa je Danska na poluvrijeme otišla sa sedam golova prednosti, bilo je 18:11. Norvežani su u drugom dijelu došli do minus šest, bilo je 21:15 i napad za minus pet, ali je Sagosen izblokiran nakon čega je uslijedila serija od pet uzastopnih golova Danaca koji su tako otišli na dvocifrenu prednost, bilo je 26:15 za domaćina Svjetskog prvenstva.

Danska do kraja susreta nije imala problema da sačuva stečenu prednost, te su tako došli do velike pobjede i svjetske titule. Dance je do pobjede vodio Hansen sa sedam golova dok su Lauge i Olsen dodali po pet.

Larsen je susret završio sa četiri gola, a Landin, Svan i Zachariassen su susret završili sa po tri gola. Landin je imao 13 odbrana. Kod Norveške Jondal je postigao deset golova dok je Sagosen dodao četiri. Johanessen je susret završio sa tri, a Bjornsen je dodao dva gola. Norveški golmani Christensen i Bergerud su imali 11 odbrana. Danska-Norveška 31:22 (18:11). (Sport1.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,