Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li ko je najplaćeniji sportista za 2023. godinu? Dominacija jednog sporta će vas iznenaditi

Preuzmite sliku

Popularno

Uz sav novac od TV prava, i primanja s Bliskog istoka su uticala na to da su deset najplaćenijih sportista ove godine zaradili čak 12 posto više nego prošle godine, prenose Sportske novosti.

Tada je zarada bila 990 miliona, a sada je brojka prešla i milijardu, kada se računaju ugovori sklopljeni za 2023. godinu.

Dominacija golfa

Forbes je objavio listu najplaćenijih sportista za ovu godinu te se na njoj vidi dominacija nogometa, košarke i pomalo iznenađujuće – golfa.

Na sedmom se mjestu nalazi i najstariji u ovom društvu, 52-godišnji Phil Mickelson koji je ove sezone zaradio 106 miliona dolara te Dustin Johnson koji je šesti te je zaradio 107 miliona.

Nogomet

Na prvom je mjestu očekivano Cristiano Ronaldo koji je nakon neuspješne epizode u Manchester Unitedu prešao u Al-Nassr te mu se plaća duplo povećala, a njegova ovogodišnja zarada iznosi 136 miliona dolara.

Odmah iza njega nalazi se njegov najveći rival Lionel Messi koji je zaradio šest miliona manje. Top tri zatvara francuska zvijezda Kylian Mbappé sa 120 miliona.

Košarka

Najplaćeniji košarkaš je LeBron James koji je uprihodio 119 miliona dolara, a nakon njega tu je boksač Canelo Alvarez sa 110 miliona dolara prihoda.

Najplaćeniju desetoricu zatvaraju Stephen Curry, Roger Federer i Kevin Durant.

Ova desetorica oborila su i rekord iz 2018. godine kada je zarada bila 1.06 milijardi.

Ovogodišnji zbroj iznosi 1.11 milijardi te je veći od rekorda za pet posto, što je pravi pokazatelj da sportski biznis doživljava pravi rast.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje