Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Verstappen kažnjen pred trku u Belgiji, poznat i razlog

Preuzmite sliku

Popularno

Vozač Red Bulla Max Verstappen će biti pomjeren za pet mjesta na trci za Veliku nagradu Belgije, zbog promjene mjenjača.

Red Bull je uoči trke saopštio da je odabrao da ugradi dodatni peti mjenjač za trku ovog vikenda.

Vozači Formule 1 ograničeni su na četiri seta mjenjača za celu sezonu, a Verstappen je prvi vozač koji je premašio taj broj. Verstappen se često žalio na probleme sa sinhronizacijom mjenjača, ali nije poznato da li je to direktan razlog zbog kojeg su pregorjeli prethodni mjenjači.

Odluka Red Bulla da zamijeni mjenjač je logična, s obzirom na to da staza u Belgiji nudi mogućnosti za preticanje.

Pet mjesta za Verstappena vjerovatno neće biti prevelika prepreka na putu ka pobjedi. Max je istakao da nema razloga za brigu, uzimajući u obzir dominaciju Red Bulla na Hungaroringu.

“Mislim da imamo brz bolid. Naravno, ima drugih dobrih timova i mislim da su ove godine pokazali mnogo, mi smo im to dozvolili. Zadovoljni smo kako se bolid ponaša, možda u subotu neće biti idealno, ali u nedjelju ćemo na stazi pokazati sve promene koje smo napravili. U Mađarskoj smo imali dobru trku, na njoj se vidjelo da sve može da funkcioniše“, rekao je Verstappen.

Prošle godine Verstappen je startovao kao 14. u Belgiji, ali je uspio da odnese dominantnu pobjedu.

Iako je sezona Formule 1 tek na polovini, nekoliko vozača je na ivici kazne zbog promjene mjenjača. Verstappenov timski kolega Sergio Perez također je promijenio četiri mjenjača, kao i vozač Alpine Pierre Gasly i dvojac Haasa Niko Hulkenberg i Kevin Magnussen.

U Belgiji će se voziti i sprint trka, a kazna od pet mjesta za Verstappena odnosi se na glavnu trku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,