Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Veliki uspjeh ‘Crveno-crnih’: Kuglaši Slobode osvojili Kup BiH

Preuzmite sliku

Popularno

Proteklog vikenda u kuglani Doma kulture u Lukavcu odigrana je završnica Kupa BiH. Na završnici su učestvovale 4 ekipe (Rudar Kakanj, Sloboda Tuzla, Borac Banja Luka  i Mineral Teslić) koje su kroz kvalifikacije izborile pravo nastupa.

U subotu su odigrane polufinalne utakmice:

Mineral – Rudar 1:7 (3249 – 3338)

Borac – Sloboda 2:6 (3172 – 3297)

U nedelju su odigrane utakmice za plasman:

Utakmica za 3 mjesto: Mineral – Borac 6:2 (3222 – 3189)

Utakmica za 1 mjesto: Rudar – Sloboda 0:8 (3081 – 3242)

Konačan poredak:

Sloboda Tuzla

Rudar Kakanj

Mineral Teslić

Borac Banja Luka

Nakon dva dana veoma interesantnog Kup takmičenja prva kroz cilj je prošla ekipa Slobode.

U polufinalnom duelu u subotu Sloboda je bila bolja od ekipe Borca iz Banja Luke a ekipa Rudara je pobjedom nad Mineralom zakazala finale sa Slobodom.

U nedjelju u utakmici za 3 mjesto Mineral je savladao ekipu Borca. Na ovoj utakmici se posebno istakao Miodrag Trklja iz Borca koji je sa oborenih 614 čunjevo odigrao najbolji rezultat cijelog turnira ali ni to nije pomoglo njegovoj ekipi da ostvari pobjedu.

U prvom bloku finalnog duela sastali su se Samir Jogunčić 591 protiv Muamera Bešića 590  i u veoma izjednačenom duelu više koncentracije u posljednjim hitcima pokazao je Jogunčić i donio veoma bitan meč poen za Slobodu sa rezultatom 3:1 po setovima i samo 1 čunjem prednosti u ukupnom zbiru u drugom duelu Nermin Kasumović 554 je rutinski savladao Kemala Karahodžića 511 sa 3,5:05 u set poenima i osvojio drugi meč poen za Slobodu. Nakon prvog bloka Sloboda je vodila 2:0 i 44 čunja prednosti.

U drugom bloku Senad Jogunčić 562 je savladao Davuda Alajbegovića 531 koji je uspio osvojiti samo jedan set poen. U drugom oduelu između Muhameda Vehabovića i Nermina Hrustemovića 512 odigravala se prava drama. Indisponirani Vehabović je bio neprepoznatljiv i u prva dva seta je odigrao veoma loše 233 to je Hrustemović iskoristio i poveo sa 2:0 i 30 čunjeva prednosti, ovo je bila nada za Rudar da se pobjedom u ovom duelu vrati u igru za pozitivan rezultat. U tom trenutku trener Slobode Zijah Jogunčić pravi izmjenu i uvodi Mirsada Jogunčića koji odličnom igrom (286 oborenih čunjeva)  nošen podrškom navijača pravi preokret, osvaja preostala 2 set poena i uz 7 čunjeva prednosti donosi 4 meč poen za ekipu Slobode uz prednost od 82 čunja.

U trećem bloku ekipi Slobode je trebo samo jedan set poen da ostvare pobjedu u ovom finalnom duelu. Do tog cilja došli su odmah u prvom setu kada je Mirza Nezirović bio bolji od Amara Alagića od tog trenutka ekipa Rudara je izgubila i teoretske šanse za pozitivan ishod iz ovog meča što se odrazilo na njihovoj igri pa je Alagić završio na mršavih 469 dok je Dinko Dundić završio na za njega nevjerovatnih 468 (poznavaoci kuglanja ne pamte kada je Dundić odigrao ovako loše). Ovaj pad u igri igrači Slobode su iskoristili i došli do maksimalne pobjede od 8:0. Nezirović je završio na 538 a kombinacija Midhat Jogunčić kojeg je nakon 45. hitaca zamijenio Nedžad Turkeš je završila na 478 oborenih čunjeva.

Osvajanjem Kup takmičenja ekipa Slobode je izborila nastup u evropskim takmičenjima tačnije u NBC pokalu koji će se početkom oktobra održati u Rumuniji (Cluj).

Najbolji igrač ekipe Slobode na ovom turniru je  bio Samir Jogunčić sa 592 oborena čunja u polufinalu i 591 oboreni čunj u finalnoj utakmici.

Pehare i medalje za najbolje ekipe uručili su predstavnici Kuglaškog saveza BiH koji je bio organizator ovog takmičenja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,