Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Srebreniku sportski spektakl u čast prvom kralju Tvrtku “2. Kraljevska desetka”

Preuzmite sliku

U Srebreniku je održana druga po redu ulična trka pod nazivom “Kraljevska desetka”, u organizaciji Atletsko rekreativnog kluba Silver Arrows Srebrenik.

Učešće u utrci je uzelo preko 300 takmičara, kako onih iz Srebrenika, okoline, tako i gostiju iz drugih bh. gradova ali i iz nekoliko drugih država u regiji, te takmičari iz Kenije i Australije.

U okviru “Kraljevske desetke” koja se polako etablira kao izuzetan događaj u Srebreniku, održane su i dječije trke u dvije starosne kategorije. Mališani od 6 do 11 godina su dobili svoj startni broj, medalju, dječiji paketić i diplomu po završetku utrke.

– I ove godine trka pod nazivom “Kraljevska desetka” na 5k i 10k koju organizuje ARK “Silver Arrows” je opravdala očekivanja i trkača, gostiju ali i Srebrenika koji je ovim putem dobio izuzetnu promociju. Grad Srebrenik kao i Turistička zajednica grada Srebrenik su i ove godine pomogli u organizaciji i realizaciji ovog događaja, a za narednu godinu ćemo planirati dodatnu podršku kako bi doprinijeli kvaliteti kompletnog programa ali i trke. Obzirom da je prvi naš kralj Tvrtko rođen u Srebreniku, ova trka je pravi način promocije kako našeg Srebrenika tako i naše slavne srednjovjekovne historije – rekao je gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić koji je istrčao dionicu od pet kilometara.

Najbolji u kategoriji 10k u muškoj konkurenciji je bio Stanley Kipruto iz Kenije (32.18) a u ženskoj konkurenciji Alma Hrnjić (41:39). U kategoriji 5k u muškoj konkurenciji pobijedio je Uroš Gutić (15:53) a u ženskoj konkurenciji Slađana Stamenković (18:27).

Organizator je uz podršku prijatelja utrke osigurao vrijedne novčane nagrade u više kategorija, a uz pomoć Grada Srebrenika osigurani su pokloni za najbolje trkače u svim kategorijama.

– Staza za Kraljevsku desetku je od ove godine certificirana po AIMS, što znači da u Srebreniku od ove godine imamo stazu po svjetskim atletskim standardima. Uspjeli smo povećati nagradni fond i broj nagrada što će nam biti jedan od ciljeva i za narednu godinu. Veći nagradni fond će garantovati i mnogo više vrhunskih atletičara – izjavio je predstavnik organizatora Osman Čekić, saopćeno je iz Uprave Grada Srebrenika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje