Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlaci Edin Hurić i Adnan Hadžić istrčali jednu od najtežih utrka na svijetu

Preuzmite sliku

Trka Ultra Trail Mount Blanc održava se jednom godišnje u posljednjem vikendu avgusta mjeseca. Ruta se trči kroz tri države, Francusku, Italiju i Švicarsku.

Ultra Trail Mount Blanc je postala prava trekerska “Meka” zato što prolazi oko masiva i najvišeg vrha evropskog kontinenta, Mount Blanca, visokog 4.810 metara, te počinje i završava u jednom od najpoznatijih turističkih središta u masivu Alpa, u Chamonixu.

Dužina trke je 106 milja odnosno približno 168 kilometar, a najveća nadmorska visina je oko 10.040 metara. Smatra se jednom od najtežih ultra trail trka na svijetu, a jedna od najvećih s više od 2.500 startera. Trka se realizuje u sklopu sedmičnog festivala na području Chamonixau u Francuskoj i najveći je godišnji sportsko-turistički događaj u Alpama.

Trka Ultra Trail Mount Blanc se sastoji od vise dionica, sve dionice imaju stroge uslove za ulazak i kvalifikacije koje se postižu skupljanjem dovoljno bodova tokom kvalifikacionih staza u prethodnom dvogodišnjem periodu. Trka je toliko teška što govori i činjenica da između 35% i 40% startera ne završavaju trku.

Članovi ARK “Rekreativci” Tuzla Edin Hurić i Adnan Hadžić su bili jedni od rijetkih koji su završili svoje dionice od 99,2 km za vrijeme 24:56:25, odnosno 24:56:18 te završili na 1.236., odnosno 1.235. mjestu.

Velika odricanja, veliki broj treninga, ishrana i mukotrpan put samo da se učestvuje na ovoj prestižnoj trci je dovoljan razlog da se spomenu ova dva vrhunska trail trkača. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje