Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuka: Osjećaj je odličan, vratila mi se volja, svježina i motiv

Preuzmite sliku

Amel Tuka, najbolji bosanskohercegovački atletičar iza sebe ima sjajnu sezonu.

Nakon perioda stagnacije i povrede u 2018. godini, Tuka se vratio na staze uspjeha i danas drži najbolji evropski i treći svjetski rezultat na 800 metara.

Na današnjoj konferenciji za medije Tuka je rekao da poslije uspjeha nije teško izaći pred bh. medije, prenosi Fena

“Došao sam s dobrim rezultatima, istrčao sam najbolje vrijeme u Evropi i treće u svijetu i pao mi je kamen sa srca. Imao sam zaista težak period, posebno na psihičkom planu nakon pada forme i povreda, ali sada sve ide kako sam želio.”, kaže Tuka.

Ističe da je uveo promjene od kojih je imao samo koristi. Smatra da se u atletici mora biti strpljiv i čekati da se sve posloži.

“Zadovoljan sam rezultatima u dvorani, ali cilj je bio ljetni dio sezone. Od prve trke u Italiji do ekipnog prvenstva u BiH sve se posložilo. Osjećaj je bio odličan, vratila mi se volja svježina i motiv, koje sam i prije imao. Moja prva jača trka bila je u Ostravi na Golden spikeu i tu sam istrčao najbolji rezultat sezone”, izjavio je Tuka.

Kaže da je Monte Carlo za njega poseban, i da je tu ispisao historiju bh. sporta.

“Konkurencija je bila jaka, a mene je to povuklo jer se volim boriti protiv najboljih. Tu sam imao najbolje trenutno vrijeme u Evropi. Nisam očekivao da ću trčati 1:43 u ovoj formi, ali stvari su se tako posložile”, objašnjava atletičar.

August će provesti u Švicarskoj na pripremama

“Sad smo vratili sistem treninga iz 2015. godine koji meni očigledno odgovara. Čitav august ću se pripremati u Švicarskoj, gdje će podizati formu pred svjetsko prvenstvo u septembru koje će biti kruna ove sezone.”, ističe Tuka.

Što se tiče SP-a, prvi cilj je da uđe u finale. Kaže da nikoga ne smije potcijeniti, jer su svi vrhunski atletičari.

Podsjećamo, Tuka će ovog vikenda učestvovati na državnom prvenstvu u Zenici, u trci na 400 metara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,