Utorak, 25. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Transrodna plivačica izgubila bitku: Ne smije nastupati na Olimpijskim igrama

Preuzmite sliku

Transrodna plivačica Lia Thomas (25) ne može se takmičiti na Olimpijskim igrama nakon što je izgubila pravnu bitku protiv Svjetske organizacije vodenih sportova (WA).

Thomas je privukla pažnju sportske javnosti kada je u martu 2022. osvojila žensku NCAA titulu, što je najveća titula na koledžu u Sjedinjenim Američkim Državama.

U ljeto iste godine WA je izmijenio pravila i time zabranio takmičenje u ženskoj kategoriji svakome ko je, kako su objasnili, prošao “bilo koji dio muškog puberteta”. Thomas je od tada zabranjeno plivati u ženskoj kategoriji. Pokušala je poništiti tu odluku kako bi se takmičila na najvećem sportskom događaju, ali nije uspjela.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) tražila je da poništi promjene pravila, tvrdeći da su nevaljana, nezakonita i diskriminirajuća. Njen slučaj odbačen je zbog tehničkih razloga, a objašnjenje je da “jednostavno nije imala pravo sudjelovati na takmičenjima Svjetske organizacije vodenih sportova kao što su Olimpijske igre ili svjetska prvenstva” jer više nije članica američke reprezentacije, prenosi The Guardian.

WA je pozdravio odluku Suda te poručio: “Vjerujemo da je ovo velik korak naprijed u našim naporima da zaštitimo ženski sport.”

“Ja nisam muškarac, već žena i pripadam ženskoj ekipi.”

Thomas je tri godine plivala za muški tim Pennsylvanije prije no što je početkom 2019. godine počela s hormonskom terapijom. Inzistirala je da je žena i da joj je mjesto u ženskom plivanju, a 2022. u razgovoru za Sports Illustrated objasnila je koji su njeni motivi:

“Vrlo je jednostavno. Ja nisam muškarac, već žena i pripadam ženskoj ekipi. Transrodni ljudi zaslužuju jednako poštovanje kao i svi drugi sportaši”, rekla je tada Thomas, koja je kao plivač William Thomas bila rangirana na 462. mjestu među američkim sveučilištarcima, a kao plivačica je uvjerljivo bila prva.

Plivačice tražile da se Thomas ne dopusti takmičenje u ženskoj konkurenciji

U februaru 2022. je 16 njenih kolegica iz univerzitetske ekipe anonimno poslalo otvoreno pismo upravi koledža i lige te tražilo da joj se ne dopušta takmičenje u ženskoj konkurenciji jer bi “mogla srušiti sve rekorde Univerziteta Penn, konferencije Ivy League i NCAA-a općenito, što nikada ne bi mogla kao muškarac”.

“Potpuno podupiremo Liju u njenoj odluci da potvrdi svoj rodni identitet i napravi tranziciju iz muškarca u ženu. Lia ima svako pravo živjeti svoj život autentično. Ali u sportskom takmičenju biologija spolova je sasvim druga tema od rodnog identiteta. Biološki, Lia ima nepoštenu prednost u ženskoj konkurenciji, što dokazuje njen skok s 462. na prvo mjesto”, stoji u pismu koje je prije dvije godine objavio The Washington Post.

Thomas pak tvrdi da sredine nema i da je ona poput svih ostalih plivačica u timu.

“Samo želim pokazati transrodnoj djeci i mlađim transrodnim sportašima da nisu sami i da ne moraju birati između onog što jesu i sporta koji vole”, rekla je Thomas tada za Sports Illustrated. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,