Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tijana Bošković oborila svjetski rekord i ispalila najjači smeč u historiji ženske odbojke

Preuzmite sliku

Odbojkašica reprezentacije Srbije porijeklom iz BiH Tijana Bošković ispisala je historiju ženske odbojke ispalivši najjači smeč ikad koji je u susretu protiv Turske išao brzinom od 110,3 km/h.

Ova sjajna odbojkašica reprezentacije Srbije odigrala je fantastičan prvi set u kojem je osvojila 13 poena, a pored toga oborila je svjetski rekord kada je u pitanju jačina smeča. Sredinom prvog seta ona je ispalila smeč koji je išao brzinom od 110,3 kilometara na sat, što je najbolji rezultat u ženskoj odbojci od kada postoje zvanična mjerenja.

Da današnji potez nije bio puka slučajnost govori i podatak da je Bošković u meču protiv Rusije napravila smeč jačine 107,5 kilometara na sat, što je do danas bio drugi najbolji rezultat svih vremena.

Rekorderka je do danas bila Kanađanka Kiera Van Ryk koja je protiv SAD-a 2021. godine ispalila smeč jačine 108,1 kilometara na sat.

Podsjećamo, Srbija je danas pobijedila Tursku rezultatom 3:1 u setovima i tako izborila finale Evropskog prvenstva za odbojkašice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje