Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Taekwondo savez BiH najavio početak Svjetskog prvenstva za kadete

Preuzmite sliku

Sjajni rezultati i na Evropskom prvenstvu u Tallinu.

Taekwondo savez Bosne i Hercegovine organizovao je konferenciju za medije povodom početka Svjetskog taekwondo prvenstva za kadete koje se u održava u Sarajevu od 28. do 31. augusta.
Na samom početku čelnici Taekwondo saveza BiH osvrnuli su se na rezultate sa upravo završenog Evropskog prvenstva za juniore i Evropskog prvenstva u olimpijskim kategorijama gdje su bh. predstavnici osvojili četiri medalje.

U kategoriji seniora u olimpijskim kategorijama Sara Pidro osvojila je srebro, dok je Ada Avdagić bila bronzana. Juniori Nadina Mehmedović i Benjamin Husić osvojili su bronzane medalje.

“Moram istaći da smo nekako brzo ispratili našu juniorsku i seniorsku reprezentaciju u olimpijskim kategorijama u Tallin, i evo možemo slobodno reći da je to zlatna generacija kadeta koja je prije par godina bila druga na Evropskom prvenstvu da su sada ostvarili impozantne rezultate na juniorskom evropskom prvenstvu što znači da možemo očekivati da ćemo u narednim godinama imati dobre seniore koji će ostvarivati dobre rezultate”, kazao je Samir Šarić, predsjedavajući predsjedništva Taekwondo saveza BiH.

U Bosnu i Hercegovinu je stiglo preko 1000 gostiju iz 76 zemalja, a nakon organizacije velikih evropskih takmičenja Taekwondo savez BiH po prvi put organizuje takmičenje na svjetskom nivou.

“Velika je čast organizovati svjetsko kadetsko prvenstvo, to je donedavno bila neostvarena želja nas u Taekwondo savezu Bosne i Hercegovine, ali evo možemo reći da se želje ostvaruju. Posebna nam je čast na 50 godišnjicu postojanja Svjetske taekwondo Federacije da Bosna i Hercegovina bude domaćin i organizator Svjetskog prvenstva. Imamo preko 1000 gostiju iz 76 zemalja, dvorana poprima svoj pravi izgled, mi se zaista nadamo da će se svi lijepo i dobro osjećati u Bosni i Hercegovini i da će se vratiti sretno svojim kućama”, dodao je Šarić.

Jedan od čelnika koji je do sada imao iskustvo sa organizacijama u Bosni i Hercegovini je Ali Sagarkaya koji dolazi iz Turske. I ovoga puta je prisutan u svojstvu tehničkog delegata. Ovim putem obratio se prisutnima.

“Tako sam sretan da sam ponovo u Bosni i Hercegovini, bili smo ovdje na nekoliko evropskih takmičenja i Taekwondo savez BiH je na svakom događaju podizao ljestvicu još više. Napokon su dobili što su zaslužili, a to je organizacija Svjetskog prvenstva. Zapravo, ovo je i historijski događaj obzirom da ćemo prvi put organizovati takmičenje po visinskim kategorijama i sve oči taekwondo svijeta su uprte u ovu organizaciju. Taekwondo savez Bosne i Hercegovine je veoma uspješan, imali su jednog takmičara (op. a. Nedžad Husić) na Olimpijskim Igrama u Tokiju gdje je zamalo ostao bez bronzane medalje. Njihovi sportisti počeli su rasti, vidimo njihove rezultate na evropskim takmičenjima, kao i ove sa završenog prvenstva u Tallinu koji pokazuju da su na dobrom putu. Pod vodstvom predsjednika Samira Šarića i generalnog sekretara Vedrana Ćubele rade sjajan posao i njihovo gostoprimstvo je nevjerovatno. Prve osobe koje vidite ujutro su njih dvojica i posljednje osobe koje vidite uvečer su opet njih dvojica, to ne viđate često na drugim takmičenjima. Svima želim mnogo sreće i nadam se da ćete svi uživati, Bosna i Hercegovina je jedna od najljepših zemalja svijeta, Sarajevo je posebno unikatno mjesto, centar i stari grad su nevjerovatni, kao i hrana. Svima želim mnogo sreće”, kazao je Sagarkaya.

Da bi ovakva organizacija bila uspješna trebalo je mnogo priprema i lobiranja. Nakon pet velikih evropskih događaja u Sarajevu počinje takmičenje svjetskog karaktera.

“Što se tiče same organizacije možete misliti koliko je ovo veliki izazov za nas. Do sada smo organizovali pet velikih događaja na evropskoj razini, ali ovo je prvi put da radimo sa Svjetskom taekwondo Federacijom. Prije godinu i pol dana dobili smo ovaj izazov, pokazali smo da je Bosna i Hercegovina država spremna na organizaciju ovako velikog događaja i krenuli smo raditi. Došli smo do toga da je sve spremno, organizovati 75 zemalja da stigne u dva dana i da svi odu nakon završetka je podvig koji je sam od sebe izazovan. Prethodna iskustva i naš organizacioni odbor su pokazali da možemo izdržati ovaj izazov, bilo je izazova, ali dorasli smo svemu. Pričekat ćemo da se turnir završi i nadam se da ćemo svi imati lijepe riječi i dobre uspomene nakon završetka takmičenja. Ukoliko koja medalja ostane u Bosni i Hercegovini to bi bilo prelijepo, imamo kvalitetan i motivisan tim i nadamo se da ćemo imati i uspješan rezultat”, kazao je na kraju Vedran Ćubela.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje