Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svjetski mediji dive se nevjerovatnom maratoncu: “Naučna fantastika”

Preuzmite sliku

Eluid Kipchoge postao je prvi atletičar koji je istrčao maraton za manje od dva sata.

Olimpijski prvak iz Kenije, koji ima 34 godine, istrčao je maraton od 42,2 km u Beču za jedan sat, 59 minuta i 40 sekundi, čime je ostvario ono što nitko nije prije njega u historiji te je bio brži od svjetskog rekorda 2:01.39 koji je i sam postavio u gotovo istim uvjetima u Berlinu prošle godine.

Svjetski mediji dive se nadljudskom postignuću čudesnog Kenijca.

Tako talijanska La Gazzetta Dello Sport Kipchogeovo trčanje naziva naučnom fantastikom napominjući da je Kenijac trčao kao na baterije.

  • Marca ističe koliki je ovo historijski trenutak iako njegovo vrijeme neće postati novi svjetski rekord jer utrka nije bila službena zbog toga što je Kenijac imao pomoć ostalih trkača koji su mu pomogli držati ritam, a nisu se takmičili protiv njega. Uz to, imao je posebno izrađene tenisice, a laser mu je pokazivao kojim putem treba trčati kako bi što prije stigao do cilja na zatvorenoj stazi.

  • Engleski Guardian napominje kako je Kipchoge svojim trčanjem maraton pretvorio u sprint, a francuski L'Equipe piše kako je Kipchoge u potpunosti promijenio način na koji će ljudi gledati maraton u budućnosti. (Index.hr)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,