Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sutra najveća maratonska utrka u BiH sa 1.200 učesnika iz 29 država

Preuzmite sliku

Najveća maratonska utrka u Bosni i Hercegovini koja će se održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu sutra sa startom u 07.00 sati kreće sa trga kod Vijećnice. Trka se održava treći put u Sarajevu, a nastupit će 1.200 učesnika iz 29 država svijeta.

Manifestacija počinje danas, 2. jula, u 13:00 konferencijom „Moj put na Olimpijske igre“ u Dječijoj kući na Grbavici.

Kako najavljuju organizatori od 19.00 sati na trgu Vijećnica planirano je svečano otvaranje manifestacije „TCM SARAJEVSKI MARATON“, a tim povodom bit će organiziran koncert rock muzike, pasta party i bogata tombola za učesnike.

Na utrci učestvuje i sedam ekipa koje pomažu osobama sa invaliditetom u kolicima, a nastupit će pet ekipa iz Jagodine iz Srbije i dvije bh ekipe iz Sarajeva i Kakanja.

Među učesnicima utrke je i trkač iz Srbije Vlada Stevanović koji ima 88 godina.

Utrka će se uporedo odvijati na četiri staze, a svaki takmičar odabrao je između trčanja maratona (42 km), polumaratona (21 km) ili Memorijalne utrke „Osman Junuzović“ (5 km), a uz sve to za djecu, ovisno od uzrasta organizira se i dječija utrku na 460 m, odnosno 920 m, navodi se u saopćenju.

Maratonska utrka je tehnički najteža utrka (42 km) koju odlikuje trasa koja spaja gradove Sarajevo i Istočno Sarajevo, a proteže se od Vijećnice, preko Dolac Malte, Vrela Bosne, Hrasnice, Lukavice, Mojmila, do stadiona FK Željezničar, odakle se nastavlja preko Skenderije do cilja na trgu Vijećnica. Učesnici imaju vremenski limit od šest sati da stignu do cilja.

Polumaratonska utrka je vjerovatno najbrža polumaratonska utrka u regionu (21 km), te je omiljena staza za postizanje ličnog rezultata na toj dužini. Proteže se od Vijećnice, preko Dolac Malte, Vrela Bosne, do Hrasnice gdje je i cilj. Vremenski rok za takmičare da stignu do cilja iznosi tri sata. Za učesnike utrke osiguran je autobuski prijevoz do trga Vijećnica.

Najkraća, ali i najbrža utrka u sklopu „TCM SARAJEVSKOG MARATONA“ je Memorijalna utrka „Osman Junuzović“ (5 km). Proteže se od Vijećnice do Dolac Malte gdje je cilj. Povratak trkača do trga Vijećnica osiguran je tramvajima. Vremenski limit utrke je 45 minuta.

– Za naše mališane uzrasta od 6 do 14 godina tu je „KIDS RUN“, utrka koja će se trčati oko trga Vijećnica. Uzrast od 6 do 10 godina trči jedan krug dužine 460 m, dok uzrast od 11 do 14 godina trči dva kruga.

Nagrade su ravnopravne u muškoj i ženskoj konkurenciji, a ukupan novčani nagradni fond je 12.600 KM, navode organizatori utrke Udruženje „Dečki u plavom“.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,