Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sportske igre mladih: Smijeh i radost na terenima širom Bosne i Hercegovine

Preuzmite sliku

Popularno

Plazma Sportske igre mladih svoju trinaestu takmičarsku sezonu počele su u martu, a tokom ovogodišnje turneje posjetit će 46 bh. gradova/mjesta. Gradovi domaćini Igara u prethodnom periodu bili su: Mostar, Goražde, Široki Brijeg, Konjic, Srebrenik i Gornji Vakuf-Uskoplje.

U saradnji sa specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom BiH, Igre na terenima širom Bosne i Hercegovine promovišu olimpijske vrijednosti, potiču na razvoj prijateljstva, poštovanja, izvrsnosti i fair play. Pokrovitelj regionalnih takmičenja Igara i ove godine je Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Nakon Ljubuškog turneja Igara je nastavljena u Hercegovini, a Mostar je trinaesti put zaredom bio domaćin Plazma Sportskih igara mladih. Najuspješniji učenici osnovnih škola upalili su plamen Igara sa predsjednikom Sportskog saveza Grada Mostara Senadom Keveljom i savjetnikom gradonačelnika Marinom Čuljkom. Takmičenja su započela m:tel Danom sporta i Moja kravica Cupom u igri između dvije vatre, a na kraju su se medaljama okitili učenici i učenice iz OŠ „Bartola Kašića“, OŠ „Gnojnica“, OŠ „Marina Držića“, OŠ „Mujage Komadine“, OŠ „Bijelo Polje“ i OŠ „Mustafe Ejubovića-Šejha“.

Utakmicama u malom nogometu nastavljena su takmičenja u Mostaru. U kategoriji 2012. godišta i mlađe plasman na polufinalni turnir Pili Cup-a ostvarila je ekipa „Zrinjevci“, koja je ujedno i branitelj naslova prvaka iz prošle sezone. Osvajač Coca-Cola Cup-a, takmičenja u malom nogometu za 2007. godište i mlađe, u kategoriji dječaka je ekipa „Blagaj“, a u kategoriji djevojčica ekipa „NK Dubrave Inter“.

Grad Goražde je i ove godine bio domaćin Igara. Podršku malim SIM-ovcima na m:tel Danu sporta pružio je gradonačelnik, gdin. Ernest Imamović, koji je zajedno sa učenicima osnovnih škola zapalio plamen Igara. Napeto je bilo na Moja kravica Cup-u u igri između dvije vatre i utrci na 60 metara. Osim takmičenja za najmlađe, odigrani su i turniri u malom nogometu, košarci i odbojci na pijesku. Kinder Joy of moving Cup u košarci osvojila je gostujuća ekipa „Rogatica 3×3“. Djevojčice su i u Goraždu pokazale svoja nogometna umijeća, a najuspješnija je bila ekipa „Libero 2“.

– Danas smo učestvovale na Coca-Cola Cup-u u Goraždu i osvojile smo prvo mjesto. Jedva čekamo finale u Sarajevu! – rekla je Dalila Bukva iz pobjedničke ekipe. Zajedno sa UEFA Foundation for children, Igre već četvrtu godinu rade na animiranju što većeg broja djevojčica da se bave sportom, posebno nogometom i pokažu da u ovom sportu mogu biti jednako dobre kao i dječaci.

U Širokom Brijegu dječaci i djevojčice su se takmičili u malom nogometu, odbojci i košarci. Djevojčice iz ekipe „Velež“ iz Nevesinja su, pobjedivši u finalnoj utakmici ekipu „HOK Široki 1“, ostvarile plasman na Veliko finale.

Nakon Širokog Brijega, još jedan hercegovački grad bio je domaćin Igara. Nakon održanih takmičenja u malom nogometu i košarci, Konjic je dobio svoje predstavnike za polufinalne turnire. Gornji Vakuf-Uskoplje prvi put je bio domaćin Plazma Sportskih igara mladih. Najuzbudljivije je bilo na utakmicama Podravka Cup-a u rukometu, a plasman na Veliko finale u Sarajevu ostvarile su ekipe „ŽRK Sloga“ i „MRK Sloga Gornji-Vakuf Uskoplje“.

Ove godine, sve aktivnosti Igara u Srebreniku održane su kao dio manifestacije kojom je obilježen Dan grada. Gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić izrazio je zadovoljstvo što je uspješna saradnja lokalne uprave i Igara iz prethodnih godina, ove godine podignuta na viši nivo. Kako su proslave najljepše uz djecu, njihove osmijehe i druženje, SIM-ovci u Srebreniku prvo su se takmičili u malom nogometu, košarci i odbojci na pijesku. Na gradskom trgu u sklopu Kinder joy of moving Cup-a odigrani su uzbudljivi košarkaški mečevi – u konkurenciji dječaka najbolja je bile ekipa „XXL“, a u konkurenciji djevojčica ekipa „Venom“.

U saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, a pod pokroviteljstvom FIBA-e, Igre su ove godine dio kampanje ‘Njen svijet, njena pravila‘ (#HWHR), kroz koju rade na promociji ženske košarke.

Po okončanju sportskih aktivnosti, na glavnom gradskom trgu održan je koncert popularne grupe Crvena jabuka, kojim je obilježen Dan grada, ali i 10 godina Igara u Srebreniku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,