Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sportske igre mladih: Mladi nogometaši FK Proleter Tuzla državni prvaci

Preuzmite sliku

Devete BH Telecom Sportske igre mladih su dodjelom medalja prvoj smjeni finalista dobile i prve državne predstavnike za Međunarodno finale igara u Splitu, gdje će odmjeriti snage sa mališanima iz Hrvatske i Srbije.

Svečana dodjela medalja održala se u nedjelju, u dvorani Mojmilo, a na postolja najljepše priče u Bosni i Hercegovini popeli su se dječaci i djevojčice koji su se pokazali kao najbolji u nogometu za kategoriju 2008. godište i mlađi, te 2004. godište i mlađi, u obje konkurencije, kao i košarkaši za kategoriju 2003. godište i mlađi, također u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Dječačka ideja je bila da se na Sportske igre mladih prijave kao ekipa „Truleksi“ Tuzla, da se druže, dobro se zabave i uživaju u nogometu. Sve ostalo je bilo nevažno. Tako je započela lijepa priča o nogometašima iz FK Proleter Tuzla 2008. godište (Faris Bajrić, Amar Mušanović, Domagoj Bosankić, Faris Mušić, Selmir Ćerimić, Adin Smajić, Sanjin Baraković i Kenan Vrabac).

 • Prva provjera bila je u Tuzli, na stadionu Tušanj, gdje su ”Truleksi” lagano prošli u završnicu, u Sarajevo, sa gol razlikom 12:0, kao jedini predstavnik Grada Tuzla, i među 26 nogometnih ekipa iz cijele BiH.

  „Truleksi“ su nizali pobjede (4:0, 4:0, 2:0) sve do finalne utakmice i konačnih 4:1 za tuzlanske dječake i 1.mjesto na Igrama.

  “Mi se zaista nismo nadali ovolikom uspjehu. Došli smo da se izigramo i da se družimo, a evo sada smo uspjeli da se plasiramo i u Split. Bilo nam je super i jedva čekamo da se opet družimo“, istakao je Faris Bajrić kapiten ekipe “Truleksi“ iz Tuzle.

  U Splitu će igrati najbolji nogometaši iz Hrvatske i Srbije, a Bosnu i Hercegovinu će predstavljati nogometaši FK Proleter Tuzla 2008. godište (simboličnog naziva „Truleksi“). Pokazali su tako dječaci da se i najljepši snovi mogu ostvariti ako vjeruješ u njih, vrijedno radiš i boriš se dok sudija ne odsvira kraj.

  Navedeni uspjeh nije slučajan, obzirom na omladinsku školu kakvu ima FK Proleter Tuzla. Hvala trenerima Jasminku Brčinoviću i Alenu Kapidžiću, kao i Elvisu Mušiću, za ovaj uspjeh dječaka. Osvojili su ovi dječaci prije par godina Bayern Soccer Cup u Minhenu. Sigurni smo da će i u Splitu pokazati svoje nogometne vještine i na najbolji način predstaviti svoj Grad i Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopćenju.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje