Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šest godina od smrti legendarnog Muhammeda Alija

Preuzmite sliku

Brojni poštovaoci širom svijeta odaju počast Muhammedu Aliju koji je preminuo na današnji dan prije tačno šest godina, a koji je upamćen kao bokserska legenda i glasni borac protiv rasizma.

Jedan od najkarizmatičnijih boksera svijeta svih vremena, Muhammed Ali bio je i veliki borac protiv rasističke segregacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Ali je kao Cassius Clay rođen 17. januara 1942. godine u Louisvillu, najvećem gradu u Kentackyju.

Amaterskim boksom se počeo baviti u 12. godini i u amaterskom ringu je pobijedio u 161 od ukupno 167 borbi. Osvajač i zlatne olimpijske medalje Ali je u profesionalnoj karijeri slavio 56 pobjeda od ukupno 61 borbe koju je imao. Nanizao je čak 37 knockouta.

U 22. godini je prešao na islam i promijenio ime u Muhammed Ali. Bio je i bliski prijatelj Malcolma X, poznatog aktiviste za ljudska prava i borca protiv rasizma u Americi. Ali je umro u bolnici u Phoenixu u Arizoni na današnji 2016. godine nakon višegodišnje borbe s Parkinsonovom bolešću. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,