Utorak, 30. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rhiannan Iffland izvela prvi skok s litice u kanjonu Takachiho, japanskom svetom mjestu

Preuzmite sliku

Uoči Red Bull Cliff Diving stanice u Japanu, 3. augusta, aktuelna šampionka Rhiannan Iffland (AUS) i lokalni skakač Kyohei Arata bili su prve dvije osobe koje su ikada dobile čast da skoče sa litice, na najsvetijem mjestu u Japanu.

  • Japanski skakač Kyohei Arata dobio je privilegiju da otvori lokaciju za četvrtu stanicu aktuelne sezone Red Bull Cliff Diving Svjetske serije. Najbolji skakači svijeta takmičit će se u Takachiho klancu za dvije sedmice, što je najveća čast koja je dodijeljena bilo kojem događaju i sportu u historiji ove lokacije. Nakon ceremonije pročišćavanja u hramu Takachiho, 27-godišnji lokalni heroj Arata, Australijanka Rhiannan Iffland i David Colturi iz SAD-a su prvi kojima je bilo dozvoljeno da skoče sa stijene na ovom japanskom svetom mjestu.

  • Sa strahopoštovanjem prema jednom od najcjenjenijih japanskih svetih mjesta, najodlikovanija sportistkinja, Iffland, izjavila je: „Ovo mjesto je nevjerovatno. To je takvo prirodno čudo. Jedva čekam da se vratim na takmičenje i da svi ostali skakači i skakačice iz cijelog svijeta dođu ovdje i vide ovaj prekrasni dio Japana.”

    Ulaskom u drugu polovinu Red Bull Cliff Diving Svjetske serije 2023. na ovoj netaknutoj lokaciji, 3. augusta, sedmicu kasnije, nastavlja se borba za trofej kralja Kahekilija i ukupnu pobjedu u ženskoj i muškoj konkurenciji.

  • Uprkos ubjedljivom vodstvu Ifflandovom, sa tri pobede u tri takmičenja ove sezone na platformi od 21 m, i Kanađanka Molly Carlson sa dosljednom kvalitetom skokova pokazuje da je borba za titulu kod žena još uvek veoma živa. Prve dvije u ukupnom plasmanu dijeli 130 bodova, a sa samo 32 boda od trećeg do petog mjesta su poredane – Iris Schmidbauer (GER), Xantheia Pennisi (AUS) i Meili Carpenter (SAD). Sve je još uvijek jako neizvjesno.

    Iako je za Rumuna Konstantina Popovića izgledalo kao da je pomeo konkurenciju nakon dvije stanice, britanska zvijezda u usponu Aidan Heslop je na posljednjoj stanici u Italiji skočio sa šestog na drugo mjesto u ukupnom plasmanu. Sa šest sportista na podijumu ove godine do sada, uključujući osvajača bronzane medalje na Olimpijskim igrama 2008. Oleksiy Prygorova (UKR) i Španca Carlos Gimena, borba za titulu muškaraca je širom otvorena.

  • Lokalni wildcard Kyohei Arata postat će prvi sportista iz Japana koji će se pojaviti u Svjetskoj seriji i zauzeti svoje mjesto među najboljima u ovom sportu: „Red Bull Cliff Diving je događaj koji me je uveo u ovaj sport. Oduvijek sam želio da se takmičim na ovoj bini, tako da mi je velika čast što sam izabran.”

    Kada skakačka elita otputuje u „Zemlju izlazećeg sunca“ na četvrtu stanicu u sezoni 2023., to će obilježiti i šest godina otkako je Svjetska serija imala svoju jednu i jedinu posjetu Japanu u Shirahami, na liticama Sandanbeki.

  • Ovog puta Red Bull Cliff Diving Svjetska Serija će dobiti pristup bez presedana u Takachiho – Dolinu bogova – u prefekturi Miyazaki. Sportisti će, kao i uvijek, prihvatiti ovu čast sa stilom, poštovanjem i gracioznošću dok se bore za ključne bodove za prvenstvo.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje