Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci osvojila titulu prvaka Evrope

Preuzmite sliku

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci savladala je selekciju Njemačke u finalu Evropskog prvenstva i domogla se 11. titule kontinentalnog prvaka.

Izabranici selektora Ifeta Mahmutovića do finala su bili veoma uvjerljivi i nisu izgubili niti jedan set, a u finalu su odigrali izuzetno tešku i neizvjesnu utakmicu protiv Nijemaca i u konačnici slavili veliku pobjedu rezultatom 3:2 u setovima.

Odbojkaši Njemačke su bolje otvorili meč i osvojili prvi set, da bi bh. zlatni momci izjednačili. Međutim, Nijemci ponovo dolaze u vodstvo od 2:1, a izvrsni Safet Alibašić u konačnici četvrtog seta osvaja ključne poene i donosi izjednačenje 2:2.

Peti skraćeni set bh. odbojaši su odigrali znatno odlučnije i domogli se 11. titule evropskog prvaka.

Rezultat po setovima BiH – Njemačka 18:25, 25:23, 28:30, 25:21 i 15:6.

BiH je ovom pobjedom osigurala plasman na Paraolimpijadu.

Podsjetimo, BiH je na Evropskom prvenstvu ostvarila svih osam pobjeda i nije izgubila nijedan set do finalnog odlučujućeg meča.

Odbojkaši BiH su u grupnoj fazi pobijedili Litvaniju, Poljsku, Sloveniju, Hrvatsku i Italiju. Zatim su u četvrtfinalu bili bolji od Srbije da bi u polufinalu pobijedili Ukrajinu te večeras i Njemačku u finalu.

Boje reprezentacije BiH na EP branili su Sabahudin Delalić (kapiten), Adnan Manko, Asim Medić, Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Mirzet Duran, Safet Alibašić, Ermin Jusufović, Jasmin Brkić, Stefan Crnobrnja, Armin Šehić, Nizam Čančar, Edin Đino i Elvis Šerifović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,