Subota, 30. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Red Bull Cliff Diving: Sve je spremno za spektakl, skokovi sa Starog mosta počinju danas

Preuzmite sliku

Sve spremno za spektakl, o redoslijedu skakača odlučila tradicionalna igra klikera

Svi takmičari Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva stigli su jučer u Mostar, gdje će od danas početi nadmetanje za laskave naslove pobjednika na Starom mostu. O redoslijedu kojim će skakači skakati sa mosta odlučila je zabavna igra klikerima tokom večere dobrodošlice.

 • Program Red Bull Cliff Divinga počinje danas, u četvrtak 7. septembra u 13:45, kada je na rasporedu prva takmičarska serija u kojoj će takmičarke i takmičari skakati direktno s kamenog luka Starog mosta u čast višestoljetne tradicije skokova s ovog nevjerovatnog mjesta.

  Redoslijed skakača odlučen je sinoć tokom večere dobrodošlice kroz zanimljivu igricu sa klikerima. Kao neki od najvještijih i najpreciznijih pokazali su se Gary Hunt, Miguel Garcia, Meili Carpenter i Annika Bomebusch, ali informacija kome će tačno pripasti čast da otvori skokove, doš se drži u tajnosti.

  „Pripreme za Red Bull Cliff Diving idu dobro, skoro da smo na kraju sezone pa je ovo stvarno odličan period za ovaj event. Možemo reći da izbor kandidata koji bi mogli uzeti titulu najboljih je vrlo jasna. Biće dobra borba u muškoj selekciji, Rhianna malo bježi od toga ali dobro, možete raditi nešto samo ako vam je ugodno. Stvar je u tome da je Mostar jako zahtjevno mjesto, prvo skačemo sa mosta i onda sljedeći dan sa platforme tako da nisu isti uslovi. Skakači moraju biti u svojoj najboljoj formi da bi osigurali dobre rezultate, ali će biti odlično.“ – poručio je Orlando Duque, sportski direktor Red Bull Cliff Diving Svjetske Serije.

 • Druga serija skokova će biti održana u petak 8. septembra, ali će se skakati s dodatne platforme i po pravilima takmičenja propisane visine, koja iznosi 21 metar za žene, te 27 metara za muškarce. Finale je zakazano za subotu 9. septembra, uz bogat muzički i zabavni program koji počinje u 14 sati.

  Znajući kako je Red Bull znao iznenaditi gledaoce ne prethodnim izdanjima Red Bull Cliff Divinga, Mostarci sa nestpljenjem iščekuju da li je nešto posebno spremno i za ovu godinu. Podsjetimo, 2021. godine publiku okupljenu ispod Starog mosta oduševio je prelet nekdašnjeg Titovog aviona, spektakularnog Douglasa DC – 6B, kojim su takmičari i doputovali u Mostar te godine.

 • Legendarni Kolumbijac, Duque oduševljen je energijom grada: „Mostar je grad koji živi za ove skokove. Obožavaju ih. Čim dođeš ovdje odmah možeš osjetiti tu energiju, a i ljudi su jako gostoljubivi i energični. Znaju ko su svi skakači i prate takmičenja. Jednostavno je jedan od gradova u koje kad dođeš, ja osobno se osjećam kao da sam došao kući i svaki put kada dođemo uživam u svakom momentu.“

  I mlada kolumbijska skakačica koja je imala sreću da uči upravo od Orlandam Maria Paula Quintero impresionirana je Mostarom: „Stigla sam u nedjelju. Iako mi je ovo četvrti put ovdje, svaka godina je drugačija. Mislim da je ova lokacija idealna za skokove sa svom svojom historijom i ljudima koji dolaze ovdje da nauče kako da skaču. Tako da stvarno uživam svake godine kada dođem.“, rekla je Maria.

 • Nakon gledanja skokova, posjetitelji i turisti imat će priliku da se nastave zabavljati uz muziku i ples zahvaljujući Old Town Street Festu u organizaciji Grada Mostara i Mostar Rock Schoola, od 8. i 9. septembra, a raznovrstan i bogat program uključuje čak 14 nastupa na šest različitih lokacija u gradu.

  Oni koji ne budu mogli doći u Mostar, direktan prenos velikog finala u subotu moći će gledati na Red Bull TV i Hayat TV te putem Facebook i YouTube stranica prvenstva.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje