Subota, 26. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Red Bull Cliff Diving: Dvoje Meksikanaca vode u Mostaru (FOTO)

Prvi dan takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Mostaru donio je niz sjajnih i atraktivnih skokova, a vodeće pozicije je nakon prve dvije serije skokova zauzelo dvoje Meksikanaca: Jonathan Paredes u muškoj i Adriana Jimenez u ženskoj konkurenciji.

Pobjednik prvog Red Bull Cliff Diving takmičenja na Starom mostu 2015. godine, aktuelni prvak Jonathan Paredes, krenuo je silovito na mjestu svoje prve pobjede u karijeri. On ovdje treba pobjedu da bi zadržao priključak u borbi za odbranu titule. Zahvaljujući sjajnim skokovima u prve dvije serije, on je u vodstvu, a slijede ga Čeh Michal Navratil na drugom i Amerikanac Steven LoBue na trećem mjestu. Još jedan pretendent na titulu, Britanac Gary Hunt, imao je nešto slabiji početak u Mostaru i trenutno je deveti.

„Borba između Stevena, Garyja i mene je žestoka od početka sezone. Moram uspjeti ovdje, jer neće biti druge prilike da ih pobijedim. Danas sam se izborio sa pritiskom i jako sam sretan zbog toga. Mostar je vrlo posebno mjesto za mene, ovdje sam prvi put pobijedio. Ljudi ovdje me stvarno vole i navijaju za mene. Nadam se da ću im uzvratiti dobrim rezultatom, nadam se pobjedom“, rekao je Paredes.

U takmičenju žena, Paredesova zemljakinja Adriana Jimenez je zasjela na čelo tabele, a prate je Australka Rhiannan Iffland i Kanađanka Lysanne Richard na drugom i trećem mjestu.

„Skakala sam dobro danas. Hladna voda mi ne odgovara, ali riješila sam to u glavi i prošlo je zaista dobro. Ipak, sutra trebam izvesti još dva skoka, i daću sve od sebe.“ izjavila je Jimenez.

Ipak, prava borba predstoji sutra, kada su na repertoaru teži skokovi koji donose mnogo više bodova, i – što je za gledaoce takođe bitno – još su atraktivniji od onih u prvim serijama.

Danas se na plaži ispod Starog mosta okupio priličan broj ljubitelja skokova, ali prava navala se očekuje sutra, kada je za 12 sati zakazano veliko finale takmičenja na Starom mostu.

Ulaz je besplatan, a Stari most će od 11:00 do 15:00 biti zatvoren za prelazak. Savjet gledaocima je da do mosta dođu sa desne strane, odakle se mogu spustiti na plato ispod, predviđen za publiku.

Sve informacije i vijesti o takmičenju mogu se naći na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje