Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo trostruki šampion Formule 1 Niki Lauda

Preuzmite sliku

Trostruki šampion Formule 1 Niki Lauda, koji se smatra jednim od najboljih takmičara svih vremena i koji je kasnije postao uspješan avio poduzetnik, preminuo je jučer u 70. godini.

Austrijanac Lauda, kojem su prije nekoliko mjeseci transplantirana pluća, hospitaliziran je u januaru zbog upale pluća.

“S dubokom tugom objavljujemo da je naš voljeni Niki mirno preminuo okružen porodicom”, navodi se u saopćenju porodice koje su objavili austrijski mediji.

“Njegova jedinstvena ostvarenja kao sportiste i biznismena ostat će nezaboravna kao i njegova žeđ za akcijom, njegova direktnost i hrabrost. On je uzor za sve nas, bio je dobar i brižan suprug, otac i djed i nedostajat će nam”, objavila je porodica, prenosi Reuters.

Lauda je osvojio dva svjetska prvenstva 1975. i 1977. s Ferrarijem, a treći 1984. s McLarenom, a vozio je na 171 trci za March, BRM, Ferrari, Brabham i McLaren.

Godine 1976. imao je fatalnu nesreću na trkama u Nürburgringu, kada je skoro čitav minut bio zarobljen u bolidu koji se zapalio i dobio je velike opekotine na licu, a udisao je i toksične materije. To je uzrokovalo dalje zdravstvene probleme i dvije transplantacije bubrega, 1997. i 2005. godine, a 2018. je imao transplantaciju pluća.

Uprkos ozbiljnim opekotinama koje je zadobio u nesreći, ubrzo se vratio u svoj Ferrari s modificiranom kacigom. Njegovo rivalstvo s britanskim vozačem Jamesom Huntom, prvakom McLarena iz 1976. godine, bilo je intenzivno i postalo je predmetom filma “Rush” iz 2013. godine.

Nakon dvije manje uspješne godine u rivalskoj odjeći Brabham, a potom dvogodišnje pauze, Lauda se vratio u F1 još četiri sezone u McLarenu i osvojio naslov 1984.godine.

Prilikom prve pauze nakon Brabhama, Lauda je osnovao charter avio kompaniju.

Tokom 1980-ih i 1990-ih, osnovao je “Lauda Air” međunarodnog prijevoznika s dugim letovima iz Austrije širom svijeta prije nego što je 2012. godine spojen u Austrian Airlines.

Lauda se također vratio na F1 na upravljačkim pozicijama, prvo s Ferrarijem 1990-ih i kasnije s Mercedesom, gdje je 2012. godine imenovan za neizvršnog predsjednika.

Laudina smrt potresla je F1 zajednicu nekoliko dana prije Grand Prixa u Monaku, dragulja u takmičarskom kalendaru.

“Svi u McLarenu su duboko tužni na vijest da je naš prijatelj, kolega i svjetski prvak iz Formule 1, Niki Lauda, ​​preminuo”, rekao je tim.

“Niki će zauvijek biti u našim srcima i u našoj povijesti.”

Britanski bivši F1 prvak Jenson Button, koji je osvojio Brawn GP 2009. na Twitteru je napisao: “Legenda nas je napustila. Odmorite se u miru Niki”. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: