Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Povodom jubileja 100 godina RSD Sloboda: Tuzlanski šahovski klub “Sloboda” organizuje turnir najvišeg ranga

Preuzmite sliku

Premijer ligom BiH u šahu za 2019. godinu je prva manifestacija kojom počinje obilježavanje 100 godina postojanja Radničkog sportskog društva “Sloboda”.

U godini velikog jubileja, sportskog društva, Tuzlanski šahovski klub “Sloboda” je uspio da dobije organizaciju najvišeg ranga ekipnog takmičenja u zemlji koje će se po prvi put organizovati u Tuzli. Turnir će igrati u motelu Rudar u periodu 08-16.06., a organizator je obezbijedio i prenos dijela partija uživo.

Zajednička šahovka liga BiH igra se od 2002. godine kada je i ustanovljena krovna BH šahovksa organizacija nazvana Šahovska unije Bosne i Hercegovine. Šahovsku uniju BiH čine tri saveza (ŠŠ RS, ŠŠ HB i ŠŠ FBiH).

Najuspješnija ekipa je na dosad odigranih sedamnaest ekipnih šampionata BiH je ŠK Bosna Sarajevo sa trinaest naslova. ŠK Bosna je takođe i četverostruki prvak evrope (1994, 1999, 2000 i 2002) čime su pozicionirali kao jedan od najuspješnih šahovskih kolektiva u Evropi. Mada u stagnaciji u evropskom smislu u posljednjih 10 godina u Bosni i Hercegovini je neprikosnovena u posljednje četri sezone. Iskusna ekipa sastvljena od proslavljenih velemastora (Predrag Nikolić, Bojan Kurajića, Zdenko Kožul, Borki Predojević) predstavlja jednu od najboljih ekipa na prostoru bivše države.

Tuzlanski šahovski  klub je u Premijer ligi BiH nastupio tri puta i to u sezonama 2005, 2009 i 2018. Iako teško izboren pobjedom na 1A ligi u 2004. godini, nastup 2005. godine je završen ispadanjem iz lige. Na veliku žalost pisac ovih redova je izgubio zadnju partiju od FM Seada Rašidovića (ŠK Željezničar Sarajevo) i u konačnom zbiru 3½ : 2½ Tuzlanski šahovski klub je izbubio meč a time i napustio Premijer ligu.  Nakon toga slijedi godina u kojem klub nije nastupio u zvaničnim takmičenjima i time dobio kaznu ispadanjem u treću ligu (1B liga Šahovskog saveza Federacije BiH).

Okupljanjem novog-starog rukovodsta kluba na čelu sa Nusretom Hadžiibriševićem klub je ponovo krenuo na put prema najvišem takmičenju u zemlji. Rezultati rada novog rukovodstva kluba su vidljivi tokom 2009. godine kada je osvojeno drugo mjesto u Premije ligi BiH što predstavlja najveći uspjeh kluba u istoriji. Poslije toga slijedi stagnacija u kojoj klub nema nastupa sve do 2015. godine. Ponovo je put prema najvišem rangu takmičenja počeo iz treće (1B liga Šahovskog saveza BiH) lige ŠS FBiH. U 2016. godine u drugoj ligi (1A liga Šahovskog saveza FBiH) odvojeno drugo mjesto. U 2017. godini pobjedom u drugoj ligi ostvaren je plasman u Premijer ligu za 2018. godinu koju je klub završio na solidnom petom mjestu.

Očekivanja kluba 2019. godini u svom četvrtom nastupu u Premijer ligi su osvajanje medalje čime bi se ispunio petogodišnji cilj kluba da se vrati u sami vrh BH šaha. Tuzlanski šahovski klub “Sloboda” je jedini klub koji će na prestojećem prvenstvu nastupiti sa muškom i ženskom ekipom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje