Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovaj luksuzni šah košta oko 4 miliona eura, od čega je napravljen?

Preuzmite sliku

Šahovska garnitura Pearl Royale jedno je od najvažnijih umjetničkih djela na svijetu koje kombinira figurice i svijet nakita.

Postoje samo tri primjerka plus prototip te su svi napravljeni od 18-karatnog bijelog zlata s po čak 513 najfinijih dijamanata s GIA certifikatom, AAA cejlonskim plavim safirima i sjajnim biserima Južnog mora.

Cijena je nešto više od 3.7 miliona eura, piše 24 sata.

No, nije samo gore raskošno, već je i samo dno ukrašeno. Naime, donja strana svakog komada također je kompleksno dizajnirana, s dijamantima i poliranim zlatnim rubovima, tako da svaka figurica glatko klizi po kristalnoj staklenoj ploči.

Ni to nije sve – sama je ploča ukrašena zlatnim i dijamantnim detaljima, kako bi sve bilo glamurozno i u skladu.

Dizajn je nalik na one koje potpisuje Staunton, čije su šahovske garniture svjetski standard od 1849. godine te jedine dopuštene na Svjetskim prvenstvima.

  • Inspiriran ovom ostavštinom, umjetnik Colin Burn odaje počast ovom kraljevskom standardu, pažljivo odijevajući svaku figuricu, dostojnu dvorskog okruženja.

    Prva osoba koja je njime igrala je veliki majstor svjetskog šaha Fabiano Caruana, u čemu su mu se pridružili kolege Robert Hess i Danny Rensch.

    Ovi legendarni šahovski prvaci zaigrali su na ploči Pearl Royale kako bi raspravljali o potezima svjetskog prvaka Magnusa Carlsena tokom 6. kola službenog prijenosa FIDE Svjetskog prvenstva 2021.

    “Kao dijete često sam igrao šah na prekrasnoj Staunton garnituri koju su mi poklonili roditelji. Sjećanje na ta vremena inspirisala su me da dizajniram i stvorim Pearl Royale. Igra šaha okuplja milione ljudi iz cijelog svijeta kako bi se borili i slavili pobjedu ili poraz s poštovanjem jedni prema drugima. Želio sam odati počast ovoj moćnoj igri umjetničkim djelom koje simbolizira visoku vrijednost koju šah donosi svijetu.

    Živeći u australskom gradu Broomeu, koji se bavi proizvodnjom bisera i gledajući svog sina kako profesionalno roni u potrazi za biserima Južnog mora, sinula mi je ideja da glavu svakog komada ukrasim ovim ukrasima. Moj je san postao stvoriti najbolju šahovsku garnituru na svijetu i imati svjetske velemajstore koji se takmiče na njoj”, istaknuo je umjetnik Colin Burn, piše na 1stdibs.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje