Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odbojkašice BiH na istorijskom Evropskom prvenstvu: Šansa za plasman u osminu finala Azerbejdžan i Francuska

Preuzmite sliku

Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine otvorit će svoje historijsko Evropsko prvenstvo utakmicom sa Srbijom u Beogradu u četvrtak u 17 sati. Odbojkašice i stručni štab su već u Beogradu, a predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine Alija Fatić je na konferenciji za medije u Tuzli govorio o ambicijama, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ja sam ponosan u kojoj se grupi nalazimo, a u grupi su sve odbojkaške velesile. Čast je izvesti našu reprezentaciju na tako jak turnir, odnosno jake utakmice. Kao što znate reprezentacija Bosne i Hercegovine je 90 odsto sastavljena od igračica koje igraju u inostranstvu i nismo bez razloga očekivali plasman na Evropsko prvenstvo“, kaže Alija Fatić, ističući da su pripreme trajale 30 dana i da je ekipa u Beograd otputovala kompletna.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je u grupi “A“ sa domaćinom Srbijom te Rusijom, Belgijom, Azerbejdžanom i Francuskom.

“Znamo ko je Srbija i nama ne treba niko objašnjavati, ali protiv Srbije treba odigrati maksimalno dobro. Mi moramo tražiti plasman dalje protiv Azerbejdžana i Francuske. Azarbejdžan je isto tako jaka reprezentacija, ali imaju problema i Francuska je isto jaka, ali možemo igrati protiv te dvije reprezentacije“, smatra Fatić.

Iz grupe od šest reprezentacije u osminu finala idu četiri prvoplasirane, a grupu “A“ su nakon žrijeba proglasili “grupom smrti“.

“Belgija je sedma na svjetskoj listi, da niko ne kaže kakva Belgija. Belgija je bolje plasirana od Srbije. Mi protiv tih reprezentacija moramo tražiti set i poen razliku zbog daljeg plasmana“, zaključio je predsjednik OS BiH.

Reprezentacije Bosne i Hercegovine i Srbije utakmicu igraju 19. augusta sa početkom u 17 sati u beogradskoj Areni.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje