Četvrtak, 28. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na Bilećkom jezeru mladić upecao soma ‘kapitalca’ od dva metra, težine 52 kilograma

Preuzmite sliku

Ribolov je na Bilećkom jezeru u ovo doba godine u punom jeku te je zbog mnogih promjena u prirodi dosta jednostavnije upecati soma nego inače. Iskusni i stručni ribar Siniša Tepavčević Sića ulovio je soma dužine dva metra i težine 52 kilograma.

Bilećko jezero je tokom cijele godine izrazito pogodno za ribolov, a novembar sa sobom donosi priliv oborinskih voda. Tzv “gornji horizonti” utječu na porast vodostaja, kao i na povećanu zamućenost jezerske vode koja je inače bistra tokom cijele godine.

Upravo iz tih razloga ribe prilaze obali radi kisika, a za njima dolazi i veliki som. Inače ga možete vidjeti i loviti na metar do metar i po dubine, na tri do četiri metra udaljenosti od obale. Ovi predatori su izuzetno teški, zbog čega je potrebno imati jak i kvalitetan pribor za pecanje.

Tepavčević je jedan od rijetkih sretnih ribolovaca koji je sa štapom od 350 grama, mašinom od 12.000 i upredenom strunom 0,40 na kasiku DAM 85 milimetara, nakon 25 minuta borbe upecao soma dužine dva metra i 52 kilograma težine, saopćeno je iz Ribarskog udruženja Bistro BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,