Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mladi banjalučki šahista Maksim Savanović: Dospio među 100 najboljih kadeta na svijetu

Preuzmite sliku

Maksim Savanović, petnaestogodišnji šahista iz Banjaluke iako tek oko tri godine ozbiljnije igra šah već je dospio među 100 najboljih kadeta na svijetu, a planira da na rang-listi Svjetske šahovske federacije (FIDE) bude u top 20 kadeta u kategorijama blic i rapid, kao i da u ovoj godini postane FIDE majstor.

Sa šahom se susreo u porodici, preko dede i oca Aleksandra Savanovića koji je intermajstor.

“Vidio sam kako oni igraju pa sam i ja krenuo i onda se dalje nastavilo zanimanje”, istakao je ovaj mladić za Anadolu Agency (AA) prilikom jednog od treninga u Šah klubu Banjaluka kod trenera Daniela Milekića.

Njegova ljubav i interes za šah razvijali su se spontano.

 • “Znao sam i od ranije pravila, ali nije me zanimalo negdje do prije tri godine, onda su krenuli turniri pa sam to primjetio i preko toga sam krenuo napredovati, još više igrati, a prije toga sam igrao čisto amaterski. Za današnje standarde je to možda i kasno malo, sa 11 godina početi, ali nije ništa strašno”, kaže Maksim Savanović.

  Teška prošla godina zbog paandemije

  Prema njegovim riječima postoje liste po godinama i po kategorijama u šahu. Po kategorijama imaju tri rapid, blic i standard, u odnosu na vrijeme, blic je najbrži, standard najduži, a rapid u sredini.

  “U te dvije kategorije do 16 godina na svijetu sam u jednoj oko 60. mjesta to je rapid, a u blicu oko 70. mjesta. Sad bih se trebao još popeti kada mi uračunaju poene iz ovog mjeseca”, kazao je mladi šahista.

  Za prošlu godinu, zbog pandemije koronavirusa, kaže da je bila baš teška, jer se skoro pola godine nije moglo igrati. Savanović se nada da će po broju turnira ova godina biti mnogo bolja.

 • “To se sad još ne zna za te standardne turnire, ali mogao bi na blic i rapid listi pokušati doći do top 20 do kraja godine i od standardnih rezultata da osvojim titulu FIDE majstora“, iznio je svoje planove.

  Na pitanje koliko je daleko od titule FIDE majstora objasnio je da mu je za to potrebno oko 2.300 rejting bodova, a trenutno ima više od 2.000, pa smatra da to i nije toliko daleko. Kod šaha ga veli privukao takmičarski duh.

  “Takmičarski duh najviše, volim pojedinačne sportove, a i generalno analiza me privukla, način borbe, način razmišljanja, nekako sve mi je leglo“, naglašava talentovani Savanović.

  Ponosan na pobjede protiv četiri velemajstora

  Kada su u pitanju njegove pojedinačne partije posebno je ponosan na pobjede nad četiri velemajstora, u pitanju su Popče iz Bugarske, Dizdarević i Vukić iz Bosne i HercegovineOratovski iz Izraela s kojim je igrao u Štokholmu.

  Ovaj učenik prvog razreda Gimnazije kaže da nekako stiže završiti sve svoje obaveze, ali i da stavlja šah na prvo mjesto. Sedmično vrijeme koje mora biti posvećen šahu zavisi od više faktora.

 • “Sve zavisi od drugih obaveza i turnira, na primjer, to nekad može biti tri do četiri sata dnevno, nekad više nekad manje, ali pred turnire radim manje jer ne želim da se zasitim dok na primjer kada je raspust radim možda čitav dan u šahu, ali nije to sada ozbiljan rad nego prosto provodim vrijeme za šahom”, rekao je on.

  Istakao je da šah nije zastupljen koliko je prije bio, a i da malo njegovih vršnjaka igra šah.

  “Zastupljen nije toliko, prije je to bilo, za vrijeme Jugoslavije, puno bolje za šah. Sad je to manje, ali se vraća trend jer se modernizovalo preko interneta, ali generalno slabo. Ja ne znam puno vršnjaka da se bave time iz Banjaluke, znam ih par ovako”, kazao je Savanović.

 • Smatra da postoje razne satisfakcije za one koji se posvete ovoj igri.

  “Sve je to zanimljivo kada se krene u šah profesionalno, prvo što se dosta putuje, upoznaju se drugi ljudi, imaju i nagrade različite. Sve je to zanimljivo i taj odnos prema igri, sve to ponese nekako”, kaže mladi šahista.

  O svojim daljim planovima za budućnost rekao je:

  “Meni je normalno san da uzmem titulu velemajstora, zato treba dosta rada, ali planiram samo da igram i da se borim, pa da vidim kako će to ići. Moglo bi se to negdje s 20 godina uzeti, ali sve to zavisi, neko postane mlađi neko stariji, nije presudno.”

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje