Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Meč stoljeća: Američki bokser Mayweather odbranio dva i osvojio treći pojas prvaka svijeta (FOTO)

Preuzmite sliku

Las Vegas je sinoć bio domaćin najspektakularnijeg i finansijski najunosnijeg bokserskog meča u kojem je sudijskom odlukom nakon 12 rundi Amerikanac Floyd Mayweather savladao svog ljutog rivala s Filipina Mannyja Pasquioa i tako zadržao epitet nepobjedivog boksera u poluteškoj kategoriji, javlja Anadolu Agency (AA).

U dvorani MGM Grand Hotela sinoć su rukavice ukrstili svjetski šampion u poluteškoj kategoriji u verzijama WBA i WBC Mayweather i svjetski prvak u WBO verziji Pacquio.

Mayweather je sinoć izvojevao pobjedu nakon 12 rundi i tako slavio pobjedu i u svom 47 meču u karijeri. Ovaj 38-godišnjak je tako osvojio i treći pojas prvaka svijeta, a slovi i za jedinog boksera u svijetu koji je osvajao titule prvaka u 8 različitih kategorija.

Jednoglasnom odlukom sinoć poraženi 36-godišnji Filipinac Pacquiao je ostao bez pojasa WBO verzije i zabilježio 6. poraz u ukupno 65 mečeva u karijeri.

Mayweather je nakon pobjede izjavio da je pobjedu izvojevao, jer je na distanci zadržao protivnika i nadmudrio ga time, dok je poraženi Pacquiao kazao da je to bio težak meč i da se protivnik brzo kretao i izbjegavao njegove napade.

Sinoćnji meč je dogovaran proteklih pet godina, a od prodaje ulaznica i medijskih prava meč je zaradio rekordnih više od 400 miliona dolara.

Nagradni fond za boksere od 300 miliona dolara rekordni je u historiji boksa, a pobjednik je odnio 60, a poraženi 40 posto tog fonda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje