Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lejla Njemčević osvojila drugo mjesto na Svjetskom kupu u Francuskoj

Preuzmite sliku

Popularno

Najbolja bh.biciklistkinja i prva biciklistkinja na svjetskoj maraton ranking listi Lejla Njemčević osvojila je drugo mjesto na Svjetskom kupu u Francuskoj.

Utrka održana u Morzineu bila je do sada najteža u organizaciji Svjetske biciklističke federacije, dužine 101 kilometar sa 4.400 metara visinskog uspona. Nakon duge borbe sa Lejlom Njemčević koja je trajala 6 sati i 10 minuta, pobjedu je odnijela Vera Looser sa prednošću od jednu minutu i 40 sekundi, treće mjesto zauzela je državna prvakinja Švicarske Irina Luetzelschwab.

  • Nakon tri utrke Svjetskog kupa vodeća u ukupnom poretku je naša takmičarka Lejla Njemčević koja čitave sezone ostvaruje izvanredne rezultate. Na prvoj utrci Svjetskog kupa u Češkoj odnijela je pobjedu, dok je u Italiji zauzela drugo mjesto te nakon drugog mjesta u Francuskoj ima ukupno 650 bodova.

    Druga u ukupnom poretku sa 410 bodova je Vera Looser dok Bettina Janas zauzima treće mjesto sa 390 bodova.

  • „Izuzetno sam sretna da sam zadržala crveni dres lidera Svjetske serije sa još jednim drugim mjestom na Svjetskom kupu u Francuskoj. Naš glavni cilj sezone je osvojanje Svjetske serije i jednu utrku prije kraja imam veliku prednost. Znali smo da je staza u Morzineu jedna od najtežih ikada u organizaciji UCI-a, ipak od samog starta sam se osjećala veoma dobro tako da sam preuzela vodstvo i diktirala tempo. Veliki dio utrke se odvijao na preko 2.000 metara uspona, tako da sam na zadnjem usponu izgubila dosta energije što mi je otežalo posljednji tehnički spust. Pokazatelj sjajne forme ove sezone je da smo uspjeli se pripremiti za sve utrke Svjetskog kupa i osvojiti podij a time više što je svaki bio konfiguracijski veoma različit, od prvog ravničarskog do posljednjeg u Francuskoj sa skoro 4.500 metara uspona“, rekla je Lejla Njemčević.

  • Posljedna utrka Svjetskog kupa u ovoj sezoni održava se 27.09. u Snowshoe, Sjedinjene Američke Države a staza na kojoj će se odvijati borba za pobjedu u ukupnom plasmanu još uvijek nije objvaljena. Naša takmičarka Lejla Njemčević ima priliku da ostvari pobjedu u ukupnom generalnom plasmanu što bi bio historijski uspjeh s obzirom da se ove sezone po prvi put utrke Svjetskog kupa održavaju u novom formatu sa svim disciplinama u organizaciji UCI-a i Warner Bros Discovery sporta.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje