Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kontinuitet značajnih sporstkih rezultata Aero kluba Tuzla nastavljen i na takmičenju u Bihaću

Preuzmite sliku

Piloti Aero kluba Tuzla, uspješno su “zaokružili” takmičarsku sezonu vrativši se iz Bihaća sa bronzanim odličjem u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciju.

Aero klub Bihać bio je domaćin još jednog takmičenja u preciznom slijetanju jedrilica tipa KA 7 pod nazivom 2. Ka-7 KUP “Bihać 2020.“ koje je održano dana 05. 09. 2020. godine na sportskom letjelištu “Golubić” pored Bihaća.

Takmičenju je pristupilo 15 (petnaest) pilota iz Bosne i Hercegovine (Tuzle, Prijedora, Visokog, Sarajeva i Banja Luke), dok zbog restrikcija prouzrokovanih pandemijom „COVID-19“ kolege iz zemalja regiona nisu uspjele doći u Bihać.

Ova manifestacije je, planom Gradskog sportskog saveza Bihać, uvrštena u manifestacije od značaja za Grad Bihać za 2020. godinu, a takmičenje je otvorio gradonačelnik Bihaća gospodin Šuhret Fazlić, zaželivši učesnicima ugodan boravak u Bihaću, sportsku sreću i dobre rezultate.

Piloti Aero kluba Tuzla su učestvovali sa tri takmičara, od kojih je Meho Emkić osvojio bronzano odličje, dok je ekipa u sastavu Maida Emkić i Meho Emkić u ekipnoj konkurenciji zauzela treće mjesto. Ukupni pobjednik takmičenja je pilot Ibrahim Topić i ekipa iz Aero kluba Bihać.

“Veoma značajno je napomenuti da se takmičenje provodilo na školskoj – trenažnoj jedrilici koju Aero klub Tuzla ne posjeduje u svojoj floti, čime je rezultat koji je ostvario naš Klub još značajniji.

Aero klub Tuzla je tokom 2020. godine prilagođavao svoje aktivnosti u skladu sa epidemiološkom situacijom prouzorkovanom pandemijom Covid-19, ali smo uspjeli zadržati kontinuitet učestvovanja i značajnih rezultata na svim sportskim takmičenjima” – navodi se u saopćenju.

Prioritet djelovanja Aero kluba Tuzla će i dalje biti školovanje i sigurnost letenja. Unapređenje letačke obuke se provodi kroz preregistraciju i certificiranje Škole letenja pred Direkcijom za civilno zrakoplovstvo BiH (www.bhdca.gov.ba), gdje ćemo pored obuke pilota jedrilica, u budućnosti nuditi i napredne vidove letačke obuke za pilote motornih jedrilica, po standardima EU.

Značajno je napomenuti da piloti i tehničari Aero kluba Tuzla u saradnji sa firmom iz Tuzle (detalje o suradnji planiramo uskoro prezentovati) završavaju inovativni Projekat povećanja sigurnosti letenja čija prezentacija će biti u narednom periodu za sve zainteresovane ljubitelje zrakoplovstva | vazduhoplovstva iz BiH i regiona, istakli su iz Aero kluba Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje