Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jasmin Zahirović: Fitness i zdravlje!

jasko-fitness
Preuzmite sliku

Nastavak male škole fitnessa i zdravog života, by: Jasmin Zahirović

\"jasko-fitness\"Nakon što smo savladali i prvu uvodnu lekciju u kojoj smo govorili o samom pojmu fitnessa, njegovom značenju, razlozima zašto je doživio veliku ekspanziju, planiranju i programu fitness treninga, danas nastavljamo sa našom malom školom… Pitanja u vezi fitnessa i zdrave ishrane možete postavljati OVDJE

Pojam tjelesne aktivnosti odnosi se na mišićni rad s odgovarajućim povećanjem energetske potrošnje iznad nivoa mirovanja, a uključuje aktivnost u slobodnom vremenu, rekreaciji i sportu, unutar profesionalne djelatnosti, kao i obavljanje prigodnih poslova.

Fitness (physical fitness) se definira kao sposobnosti da se obavi zadani rad. Općenito se takva definicija odnosi na obavljanje fizičkog rada u profesionalnom poslu, u dnevnim opterećenjima i u slobodnom vremenu. Kao većina profesionalnih poslova u razvijenim zemljama ne zahtijeva značajnije fizičko opterećenje, fitness se prihvaća kao funkcionalna sposobnost za obavljanje profesionalnih i dnevnih aktivnosti bez doživljavanja osjećaja preopterećenja.

Dokazano je, da uz opšte sniženje opterećenja u savremenim profesijama radni kapacitet zaposlenih tokom života može pasti do kritičnih vrijednosti ukoliko se ne provodi rekreacijska ili sportska aktivnost u slobodno vrijeme. Treba naglasiti, da zadovoljavajuća fizička aktivnost omogućuje u kasnim godinama ne samo užitak u slobodnim aktivnostima, već je bitna za funkcionalnu fizičku neovisnost i društveni integritet pojedinca. Stoga je dobra fizička sposobnost bitna komponenta dobrobiti i blagostanja u osoba srednje i starije dobi.

\"fitness-jabuka\"Zdravlje je osnovni izvor svakodnevnog života, a ne cilj života. Zdravlje je kontinuum stanja koji podrazumijeva ne samo odsustvo bolesti ili oronulosti, već predstavlja kapacitet za uspješno podnošenje izazova svakidašnjice i punu realizaciju životnih potencijala. U tom smislu zdravlje obuhvata i funkcionalne kapacitete potrebne za kvalitetno zadovoljavanje i ispunjavanje života.

Odnos fitnessa i zdravlja uočljiv je u nizu sposobnosti koje vode tzv. aktivnom zdravlju (visokom stepenu zdravlja) u najširem smislu. Te su sposobnosti kombinacija genske predispozicije i aktualnog stanja. Sposobnost se odnosi na aktualnu mogućnost savladavanja zadanog opterećenja. Genska predispozicija donekle je osjetljiva na tjelesnu aktivnost i trening, dok je sposobnost obično osjetljiva na tjelesnu aktivnost i znatno se mijenja pod uticajem treninga.

Znanstvena je činjenica da postoji uska povezanst funkcionalnih sposobnosti i zdravlja, iz čega proizilazi da mjere funkcionalnih sposobnosti istovremeno doprinose procjeni nivoa zdravlja. Kako je nivo fitnessa posljedica, prije svega, sistematskog provođenja tjelesne aktivnosti (uz gensku komponentu), to je logično prihvatiti da takva tjelesna aktivnost doprinosi zaštiti i unapređenju zdravlja svojom, u osnovi preventivnom, ali prema potrebi i kurativnom, pa i rehabilitacijskom ulogom. Upravo zbog značaja odnosa tjelesne aktivnosti i fitnessa prema zdravlju uveden je i pojam \”zdravstvenog fitnessa\” (healt – related fitness), kojim se označavaju one karakteristike fitnessa na koje tjelesna aktivnost može povoljno ili nepovoljno uticati, pa se time odrazi i na zdravstveni status. Zdravstveni se fitness definiše kao sposobnost za provođenje napornijih svakodnevnih aktivnosti uz smanjeni rizik preranog razvoja hipokintskih bolesti i stanja.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: