Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Intervju sa Schumacherom proizveden pomoću umjetne inteligencije: Urednica dobila otkaz

Preuzmite sliku

Popularno

Urednica njemačkog časopisa smijenjena je nakon što je objavljen ‘intervju’ s Michaelom Schumacherom koji je generisan umjetnom inteligencijom.

Izdavač magazina se izvinio porodici legende Formule 1, piše BBC.

Schumacher, sedmostruki svjetski prvak, zadobio je teške povrede glave u skijaškoj nesreći u decembru 2013. godine i od tada nije viđen u javnosti, prenosi Tuzlanski.ba.

Die Aktuelle je objavio naslovnicu s naslovom “Michael Schumacher, prvi intervju”.

Ispod nasmijane slike Schumachera pisalo je “zvučalo je varljivo stvarno”, a u članku je isplivalo da je navodne citate proizvela vještačka inteligencija.

Članak je proizveden pomoću AI programa pod nazivom charatcter.ai, koji je umjetno generirao Schumacherove “citate” o njegovom zdravlju i porodici.

“Mogu uz pomoć svog tima zapravo stajati sam i čak lagano prošetati nekoliko koraka”, ‘rekao’ je Schumacher.

„Moja supruga i moja djeca su bili blagoslov za mene i bez njih ne bih uspio. Naravno i oni su jako tužni kako se sve to dogodilo. Oni me podržavaju i čvrsto stoje uz mene.”

  • Urednica razriješena dužnosti

    Schumacherova porodica saopštila je u petak da planira da pokrene sudski postupak protiv časopisa, a njegov izdavač se tokom vikenda izvinio.

    “Ovaj neukusan i obmanjujući članak nikada se nije trebao pojaviti. Ni na koji način ne ispunjava standarde novinarstva koje mi – i naši čitaoci – očekujemo”, rekla je Bianca Pohlmann, generalna direktorica Funke media grupe.

    “Kao rezultat objavljivanja ovog članka, povući će se trenutne kadrovske posljedice. Glavna urednica Die Aktuelle Anne Hoffmann, koja je bila odgovorna za novine od 2009. godine, od danas će biti razriješena dužnosti.”

    Nakon nesreće na skijanju, Schumacher je stavljen u indukovanu komu i doveden je kući u septembru 2014. godine, a njegovo zdravstveno stanje je njegova porodica čuvala u tajnosti.

    Osvojio je dvije svjetske titule vozača u F1 sa Benetonom 1994. i 1995. godine, dok je za Ferrari osvojio pet uzastopnih titula od 2000. do 2004. godine.

    Njegovih sedam titula u F1 je rekord koji dijeli zajedno sa Lewisom Hamiltonom. Schumacher je ostvario 91 trku u karijeri, što je rekord koji je Hamilton nadmašio 2020. godine.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje