Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodijeljene nagrade “Tomislav Trojak” u Tuzli: Najbolja sportska fotografija Aleksandara Čavića iz Banja Luke (FOTO)

Preuzmite sliku

Izbor najbolje sportske fotografije u BiH “Tomislav Trojak” održano je večeras u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, a prema odluci žirija prvo mjesto pripalo je fotografiju iz Banja Luke Aleksandru Čaviću. Drugo mjesto osvojio je Jasmin Hadžić iz Zenice, dok su treće podijelili Jelena Đurđević iz Banja Luke i Goran Lončar iz Tuzle.

Na adresu Udruženja građana “Centar kreativnih aktivnosti” pristiglo je 40 fotografija od autora iz cijele Bosne i Hercegovine, a zastupljeni su bili svi sportovi.

Predsjednik žirija Robert Andrejaš kazao je da je žiri i ove godine pokušao prikazati što veći estetski nivo nagrađenih fotografija.

“Ali, mi nikada ne možemo zaobići dokumentarnu komponentu i važnost trenutka u sportskoj fotografiji. Ove godine je bilo potrebno podmiriti obje strane, te smo na kraju dobili nagrađene fotografije”, izjavio je Andrejaš.

Predsjednik Udruženja građana “Centar kreativnih aktivnosti” Nedim Saleharević rekao je da je ove godine pristiglo 40 fotografija, naglasivši da je interesovanje fotografa za manifestaciju znatno veće nego 2018. kada je održan prvi izbor.

“Na ovaj način želimo doprinijeti očuvanju sjećanja na lik i dobra djela Tomislava Trojaka. Njegove su fotografije pravo blago, koje ne samo da su potvrda i dokument sportskih uspjeha, nego i državnosti Bosne i Hercegovine”, rekao je Saleharević te dodao da je cilj ove manifestacije i da probudi interesovanje mladih ljudi za bavljenje sportskom fotografijom.

Nagrađeni fotograf Čavić večeras je kazao da mu je velika čast što mu je pripala ova nagrada.

“Na fotografiji je jedan stariji gospodin koji je istrčao rutu od 21 kilometar u roku od 3 sata i 20 minuta. Na njoj se vidi radost učesnika i svih prisutnih koji su ga dočekali na cilju. Sportska fotografija je trenutak za koji nikada ne znamo kada će naići. Osim opreme, bitno je procijeniti mjesto sa kojeg se fotografiše. Vidio sam ovog starijeg gospodina kako trči i čekao sam ga više od tri sata dok nije završio polumaraton”, izjavio je Čavić.

Održavanje Izbora najbolje sportske fotografije u Bosni i Hercegovini ˝Tomislav Trojak˝ za 2018. godinu omogućili su: Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Inproz d.o.o. Tuzla, Solana d. d. Tuzla, Deling Invest, Sportski savez Grada Tuzle, Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, Pekara Kabil, slastičarne Rušidović i Iljazović, Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, KK Jedinstvo Piemonte, Piemonte d.o.o. i Sportski, kulturni i privredni centar ˝Mejdan˝.

Izbor najbolje sportske fotografije  BiH nosi naziv po istaknutom fotografu Tomislavu Trojaku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje